Κομισιόν: Άνευ προηγουμένου παραβίαση δημοσιονομικών κανόνων από την Ιταλία

0
2018 2
2018 2

Σε «άνευ προηγουμένου απόρριψη σχεδίου δαπανών μέλους της ευρωζώνης», οδηγείται η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν μέσω του Επιτρόπου Μοσκοβισί προσάπτει στην Ιταλία «παραβίαση πρωτοφανή για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ» και προειδοποιεί ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία  «διακινδυνεύει εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Η Ιταλία είναι πλέον αναγκασμένη να υποβάλει ενημερωμένη πρόταση προϋπολογισμού, ενώ η Ρώμη επιμένει για το επόμενο έτος σε έλλειμμα 2,4%, τριπλάσιο από το στόχο που έχει οριστεί από την ΕΕ

Η επίσημη προειδοποίηση της Κομισιόν στη Ρώμη έχει αποδέκτη τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία και σύμφωνα με τους Financial Times  στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόκλιση είναι «πολύ χειρότερη από τα μέχρι στιγμής δεδομένα».

Επιπλήξεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε που συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συγκρούστηκε με τον Ιταλό ομόλογό του για τα σχέδιά του να αυξήσει το έλλειμμα στο 2,4%.

Σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών  στις Βρυξέλλες, και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, προειδοποίησαν τον κ Κόντε ότι τα δημοσιονομικά της Ιταλίας απειλούν να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης της ΕΕ

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε μάλιστα ότι «η υπονόμευση των κανόνων θα έχει μεγάλο τίμημα για την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία «υπερβολικού ελλείμματος» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμο έως 0,5% επί του ΑΕΠ..

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε ότι η Ιταλία «δεν αντιμετωπίζεται σκληρά λόγω της λαϊκιστικής κυβέρνησής της.»

«Η Ιταλία ήταν σε θέση να δαπανήσει τα τελευταία τρία χρόνια 30 δισ. Ευρώ, κι εμείς δείξαμε ευγένεια και υπομονή», τόνισε.

Ενδοκυβερνητική σύγκρουση Λέγκα-Πέντε Αστέρων

«Για την Ιταλία αποφασίζουν οι Ιταλοί. Mην μας ενοχλείτε και αφήστε μας να δουλέψουμε», είπε ο γραμματέας της Λέγκα, και αντιπρόεδρος Ματέα Σαλβίνι.

«Έχω την υποψία ότι θέλουν μια Ιταλία σκλάβα, φοβισμένη, άνεργη, θυμωμένη, η οποία να αναγκαστεί να γονατίσει, για να μας πάρουν τις μόνες μας υγιείς επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο Σαλβίνι απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες, ενώ στη Ρώμη μαίνεται ενδοκυβερνητική σύγκρουση.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν φορολογικά μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Ο Ντι Μάιο δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι  απαντά ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο, ωστόσο ο Ματέο Σαλβίνι και οι υπουργοί του κόμματός του δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE