Στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ

0
Στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ
τελική ευθεία η κοινοβουλευτική 2018
Στην τελική ευθεία η κοινοβουλευτική διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ

Σήμερα, πιθανότατα, η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στο σκοπιανό κοινοβούλιο, επί των συνταγματικών αλλαγών που προτείνει η κυβέρνηση στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα κατορθώσει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος.

Από την κοινοβουλευτική διαδικασία έχουν ήδη αποχωρήσει οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO το οποίο πιέζει για εκλογές.

Ερώτημα παραμένει αν  ο πρωθυπουργός Ζάεφ θα καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο 80 βουλευτών που χρειάζεται  και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παραμένει ρευστό, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Για να επισπευστεί η διαδικασία, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στο «ντιμπέιτ», που εξελίσσεται στη σκοπιανή βουλή ενώ το VMRO-DPME επιμένει να ψηφίσει «όχι» στις συνταγματικές αλλαγές.

Αναλυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που οι συνταγματικές αλλαγές, που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν κυρωθούν στη Βουλή, τότε οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες στα μέσα Δεκεμβρίου από κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις  Το VMRO-DPME αρνείται πεισματικά να συζητήσει τις συνταγματικές αλλαγές και φαίνεται ότι κωφεύει στις παραινέσεις Αμερικανών  και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Οι πιέσεις από τις ΗΠΑ  αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο την Πέμπτη , όταν έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα φτάνει στα Σκόπια ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Πρεσπών και να υπογραμμίζει τη σημασία να προχωρήσει η ατζέντα μεταρρυθμίσεων των Σκοπίων. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα  επαναβεβαίωσε στους δημοσιογράφους την κοινή τους προσήλωση στην προοπτική των νέων Βαλκανίων του 21ου αιώνα, όπου θα οικοδομηθεί η φιλία, θα αναβαθμιστεί η συνεργασία και η οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών