Η δύναμη του βιβλίου σε «Black in white»

0
Η δύναμη του βιβλίου σε «Black in white»

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 την έκθεση «Black in white», στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Καλλιτέχνες που δημιουργούν βιβλία, ή που αξιοποιούν τα βιβλία ως μέσον για να δημιουργήσουν, εκθέτουν εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους φύλαξης αρχείων και βιβλίων.

Μοναδικά έργα εφαρμοσμένης τέχνης, χειροποίητα βιβλία καλλιτεχνών αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης. Μεταξύ αυτών βιβλία πανόδετα, ή άλλα από σπάνια χαρτιά με συμβατική ή αντισυμβατική μορφή (π.χ. βιβλία-γλυπτά). Σε αυτά ο επισκέπτης ανακαλύπτει τη δύναμη του βιβλίου και εξοικειώνεται με τις ποικιλόμορφες εικαστικές προεκτάσεις του.

Έργο Μαρίας Σταμάτη

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ζωή Κεραμέα, Στέφανος Ζαννής, Μάρκος Καμπάνης, Βένια Δημητρακοπούλου, Μαρία Σταμάτη, Κώστας Βίττης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Πελαγία Κυριαζή, Ανδρέας Κοντέλλης, Γιώργος Γιώτσας και Βάσια Βανέζη. Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, καλλιτεχνικά βιβλία παιδικής τέχνης, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν σε εργαστήρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Ο θεατής ανακαλύπτει μέσα από τα εικαστικά βιβλία της έκθεσης «Black in white» την τρισδιάστατη καταγραφική αντιμετώπιση του Ξενάκη, τις ιστορήσεις χωρίς γραφή της Κεραμέα, τις εικονοπλαστικές προεκτάσεις της ελληνικής μυθολογίας του Ζαννή, τις αλληλουχίες στις αφηγηματικές απεικονίσεις του Καμπάνη, τις εφαρμοσμένες εικαστικές προσεγγίσεις της Δημητρακοπούλου, τη συνάρτηση γραφής και εικονικής διήγησης της Σταμάτη, τις φωτογραφικές ενσαρκώσεις του Βίττη, τις σημασιολογικές παραπομπές του Ψυχοπαίδη, τις πολυδιάστατες εικονίσεις της Κυριαζή και τις περιπέτειες αποδόμησης της οπτικής τέχνης του Γιώτσα. Αποκαλύπτονται έτσι, μέσα από την υψηλή τέχνη των «καλλιτεχνικών βιβλίων», η ταυτότητα, οι επιρροές της προσωπικής γραφής και οι εννοιολογικές προσεγγίσεις του κάθε καλλιτέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλ. 210.3418070, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00.

Είσοδος ελεύθερη


info

Ημέρες και ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή, 10:00-18:00

Χώρος: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος

Τηλ.: 210.3418051

site: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 

Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου 2018 έως 18 Ιανουαρίου 2019

Έργο Κώστα Βίττη

http://bit.ly/2JXh8SE