Ανακοινώθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι καλλιτέχνες για το βραβείο Turner 2019

0
2019 84
2019 84

Τους τέσσερις υποψήφιους καλλιτέχνες για το βραβείο Turner 2019 ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η Tate Britain. Ο Lawrence Abu Hamdan, η Helen Cammock, ο Oscar Murillo και η Tai Shani διεκδικούν ένα από τα σημαντικότερα βραβεία στον χώρο του, που αποσκοπεί στην προώθηση του δημόσιου διαλόγου γύρω από τις νέες εξελίξεις στη σύγχρονη βρετανική εικαστική τέχνη.

Το βραβείο απονέμεται σε βρετανό ή βρετανίδα καλλιτέχνη για μια εξαιρετική έκθεση ή άλλη παρουσίαση του έργου του/της, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ο νικητής ή η νικήτρια λαμβάνει  25.000 λίρες Αγγλίας ενώ οι υπόλοιποι τρεις φιναλίστ λαμβάνουν από 5.000 λίρες. Τα έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών θα εκτεθούν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 12 Ιανουαρίου 2020 στο Turner Contemporary στο Margate.

Φέτος, τα έργα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα και διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, δικαιωμάτων, ιστορίες φεμινισμού και μετανάστευσης.

Lawrence Abu Hamdan, Walled Unwalled, Tate Modern Tanks, Press Photos

Ο Λόρενς Αμπού Χάμνταν είναι υποψήφιος για την ατομική του έκθεση με τίτλο The Earwitness Theatre στο Chisenhale, για την βίντεο εγκατάσταση Walled Unwalled και την παράσταση After SFX στην Tate Modern. Ο γεννημένος στην Ιορδανία καλλιτέχνης διερευνά εγκλήματα για τα οποία έχουμε ακούσει αλλά που δεν έχουμε δει. Μέσα από το έργο του, ο καλλιτέχνης διερευνά τις διαδικασίες ανασυγκρότησης, την πολυπλοκότητα της μνήμης και της γλώσσας, καθώς και τον επείγοντα χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υπεράσπισης. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το πώς ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον ήχο ως αρχιτεκτονικό στοιχείο και πώς αναπαράγει συγκεκριμένες καταστάσεις μέσω του ήχου και της περφόρμανς.

 

Η Χέλεν Κάμμοκ είναι υποψήφια για την ατομική της έκθεση The Long Note. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την έγκαιρη και επείγουσα ποιότητα του έργου της Κάμμοκ, η οποία διερευνά κοινωνικές ιστορίες μέσω ταινιών, φωτογραφίας, κειμένου και περφόρμανς. Δημιουργώντας διαστρωματικές αφηγήσεις που επιτρέπουν την αποκάλυψη της κυκλικής φύσης της ιστορίας, η έκθεσή της εξετάζει την ιστορία και το ρόλο των γυναικών στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στο Derry Londonderry. Το έργο επισημαίνει πώς οι πολυπλοκότητες της πολιτικής της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν επισκιάσει την κοινωνική ιστορία της περιοχής και την ποικιλία των πολιτικών θέσεων που έλαβαν οι γυναίκες εκείνη την περίοδο.

HyperFocal: 0

Η επιτροπή επέλεξε τον Όσκαρ Μουρίλο για την συμμετοχή του στην 10η Μπιενάλε του Βερολίνου και την ατομική του έκθεση Violent Amnesia στο Kettle’s Yard, στο Cambridge και την ατομική έκθεση στο chiK11 art museum στη Σαγκάη.

Η κριτική επιτροπή αποτίμησε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης ωθεί τα όρια των υλικών, ιδιαίτερα στους πίνακές του. Το έργο του ενσωματώνει μια ποικιλία τεχνικών και μέσων όπως είναι η ζωγραφική, το σχέδιο, οι περφόρμανς, η γλυπτική ενώ συχνά χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα υλικά και θραύσματα από το στούντιο του. Το έργο του αντικατοπτρίζει τη δική του εμπειρία εκτοπισμού και το κοινωνικό φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης.

Η Τάι Σανί επιλέχθηκε για τη συμμετοχή της στη Διεθνή Έκθεση 2018 της Γλασκώβης, την ατομική ατομική της έκθεση DC: Semiramis στο The Tetley, και τη συμμετοχή στο Still I Rise: Φεμινισμός, Φύλο, Αντίσταση. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την επιτακτική φύση του έργου της και ιδιαίτερα της ικανότητά του να συνδυάζει ιστορικά κείμενα με σύγχρονες αναφορές και θέματα. Το έργο της καλλιτέχνιδος εμπνέεται από ένα φεμινιστικό κείμενο του 15ου αιώνα, το Βιβλίο της Πόλης των Κυριών της Christine de Pizan. Η Σανί χρησιμοποιεί θεατρικές εγκαταστάσεις, παραστάσεις και ταινίες για να δημιουργήσει τη δική της αλληγορική πόλη των γυναικών όπου κατοικούν φανταστικοί χαρακτήρες, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε άλλη εποχή και τόπο.

Ο νικητής η η νικήτρια θα ανακοινωθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2019 σε τελετή απονομής ζωντανά από το BBC.

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE