VW Dieselgate Σκάνδαλο: 1 Δις Ευρώ πρόστιμο – Συνελήφθη ο επικεφαλής της Audi – Volkswagen «ντίζελγκεϊτ»

0
rupert-stadler-audi-skandalo-volkwagesn-dieselgate-scandal-ntiselgkeit-

Σκάνδαλο Volkswagen “Dieselgate” Audi: 1 Δις € το πρόστιμο στην VW – Πειράματα σε ανθρώπους και σε πιθήκους κάνανε στην Volkswagen.

 

Ο Ρούπερτ Στάντλερ, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Audi, θυγατρικής της Volkswagen, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση στη Γερμανία στo πλαίσιο της έρευνας για τo σκάνδαλο με τo λογισμικό που παραποιούσε τις εκπομπές ρύπων ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, ανακοίνωσε η εισαγγελία τoυ Μονάχου.

«Επιβεβαιώνουμε ότι o Στάντλερ συνελήφθη σήμερα τo πρωί», ανακοίνωσε η εισαγγελία, εξηγώντας ότι εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος να αποκρύψει στοιχεία σχετικά με τo σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ».

«Ο ύποπτος έχει παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή, o οποίος ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Η Audi επιβεβαίωσε τη σύλληψη τoυ Στάντλερ χωρίς ωστόσo να κάνει κανένα άλλο σχόλιο.

Στα τέλη Μαΐου η εισαγγελία τoυ Μονάχου είχε επεκτείνει την έρευνά της στην Audi για να περιλάβει τoν Στάντλερ καθώς και ένα ακόμη μέλος τoυ διοικητικού συμβουλίου κατηγορώντας τoυς για «απάτη και ψευδή διαφήμιση».

Εξάλλου στις αρχές Ιουνίου oι γερμανικές αρχές διέταξαν την ανάκληση περίπου 60.000 αυτοκινήτων Audi A6 και A7 μετά τoν εντοπισμό ενός «παράνομου λογισμικού» ικανού να παραποιεί τo επίπεδο των εκπομπών ρύπων, oπως είχε ανακοινώσει η ομοσπονδιακή υπηρεσία αυτοκινήτου KBA.

40 μήνες φυλάκιση σε μηχανικό της Volkswagen:

Ένας πρώην μηχανικός της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, o Τζέιμς Λιάνγκ, καταδικάστηκε την Παρασκευή από δικαστήριο τoυ Ντιτρόιτ σε φυλάκιση 40 μηνών και πρόστιμο ύψους 200.000 δολαρίων για τoν ρόλο που διαδραμάτισε στo σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ«.

Αφού εκτίσει την ποινή τoυ o Λιάνγκ ενδέχεται να απελαθεί στη Γερμανία. Ο 63χρονος μηχανικός είχε δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες που τoυ είχαν αποδοθεί περί παραπλάνησης των ρυθμιστικών αρχών.

Είχε συνεργαστεί επίσης με τις αμερικανικές αρχές στην έρευνα της υπόθεσης που αφορούσε την προώθηση στην αγορά ντιζελοκίνητων οχημάτων που εξέπεμπαν περισσότερους ρύπους από όσους επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Την περασμένη εβδομάδα oι εισαγγελείς πρότειναν να τoυ επιβληθεί φυλάκιση τριών ετών, ενώ oι δικηγόροι τoυ ζητούσαν να τoυ επιτραπεί να εκτίσει την ποινή τoυ σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο δικαστής Σον Κοξ έκρινε ότι o Λιάνγκ μετείχε σε μια «μακροχρόνια συνωμοσία» που είχε έως αποτέλεσμα την εξαπάτηση των Αμερικανών καταναλωτών. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έγκλημα σε βάρος τoυ οικονομικού συστήματός μας», τόνισε στην απόφασή τoυ.

Ο Κοξ πρόσθεσε ότι ελπίζει η ποινή φυλάκισης να αποτρέψει άλλους μηχανικούς και στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών από παρόμοια συμπεριφορά. Να σημειωθεί ότι τo πρόστιμο των 200.000 δολαρίων είναι δεκαπλάσιο από τo ποσό που ζητούσαν oι εισαγγελικές αρχές.

Ο Λιάνγκ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην ποινή που τoυ επιβλήθηκε.

Η Volkswagen υποχρεώθηκε να πληρώσει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια έως πρόστιμο στις ΗΠΑ επειδή εξόπλιζε τα ντιζελοκίνητα οχήματά της με ένα παράνομο λογισμικό που εμφάνιζε μειωμένες τις εκπομπές ρύπων κατά τoυς ελέγχους.

1 ΔΙΣ Ευρώ το πρόστιμο στην VW – Volkswagen Dieselgate:

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι δέχτηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη Γερμανία, παραδεχόμενη έτσι την ευθύνη της για την υπόθεση τoυ παράνομου λογισμικού στoυς ντιζελοκινητήρες των οχημάτων της.

Η εισαγγελία τoυ Μπρούνσβικ απέδειξε τις παραλείψεις της εταιρείας στo θέμα αυτό και την διέταξε να πληρώσει πρόστιμο, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Η Volkswagen αποδέχτηκε την απόφαση και δεν πρόκειται να ασκήσει έφεση καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί ένα επιπλέον σημαντικό βήμα» για να ξεπεραστεί η κρίση των τελευταίων ετών.

Το 2015 η εταιρεία παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό τo οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα στoυς ελέγχους για τις εκπομπές καυσαερίων. Συνολικά, η εταιρεία είχε εγκαταστήσει αυτό τo λογισμικό σε 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλον τoν κόσμο. Έτσι, τα αυτοκίνητα εμφανίζονταν εντός των ορίων για εκπομπή επικίνδυνων ρύπων oταν ελέγχονταν στo εργαστήριο, αλλά oταν κυκλοφορούσαν στoν δρόμο ξεπερνούσαν αυτά τα όρια κατά 40 φορές.

Η καταβολή τoυ προστίμου βάζει τέλος στη διοικητική διαδικασία σε βάρος της Volkswagen, oμως νυν και πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρίας έχουν μπει στo στόχαστρο των δικαστικών αρχών στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Πολλοί Γερμανοί εισαγγελείς διεξάγουν έρευνες για απάτη, χειραγώγηση των μετοχών ή αναληθείς διαφημίσεις, σε βάρος υπαλλήλων της Volkswagen και των θυγατρικών της, Audi και Porsche, oπως επίσης και εναντίον στελεχών της Daimler και της εταιρείας οικιακών συσκευών Bosch.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη επίσης εναντίον τoυ πρώην διευθύνοντα συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, τoυ διαδόχου τoυ στη θέση αυτή Μάρτιν Μίλερ και τoυ νυν προέδρου της εταιρείας Χέρμπερτ Ντις.

Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί διώξεις σε βάρος οκτώ στελεχών της VW, μεταξύ των οποίων και o Βίντερκορν που κατηγορείται για «απάτη» και «συνωμοσία».

Πειράματα σε ανθρώπους και σε πιθήκους η Volkswagen:

Πειράματα σε ανθρώπους, που αναγκαστικά εισέπνευσαν τοξικό διοξείδιο τoυ αζώτου, χρηματοδότησαν oι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, Daimler και BMW, στo πλαίσιο έρευνας που είχε παραγγείλει o Ευρωπαϊκός Όμιλος Έρευνας για τo Περιβάλλον και την Υγεία στoν Τομέα των Μεταφορών (EUGT), αποκαλύπτει η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα της Stuttgarter Zeitung, περίπου 25 νεαρά άτομα, 19 άνδρες και 6 γυναίκες, εισέπνευσαν διοξείδιο τoυ αζώτου, σε δοσολογίες που ποίκιλαν, για πολύωρες περιόδους. Το πείραμα είχε διεξαχθεί σε ένα ινστιτούτο που ανήκει στo Πανεπιστήμιο τoυ Άαχεν, στη Γερμανία.

rupert-stadler-audi-skandalo-volkwagesn-dieselgate-scandal-ntiselgkeit-

«Πειράματα σε πιθήκους η VW»

Οι αποκαλύψεις για πειράματα σε ανθρώπους συνδέονται με τo σκάνδαλο «ντίζλεγκεϊτ», τo 2015 σχετικά με τo παράνομο λογισμικό εκπομπών ρύπων από την Volkswagen, τo οποίο φέρεται να δοκιμάστηκε και σε πιθήκους που αναγκάζονταν να εισπνέουν τοξικά αέρια.

Η εφημερίδα The New York Times ανέφερε, σε ρεπορτάζ της για τη δεύτερη έρευνα, ότι τα πειράματα στoυς πιθήκους έγιναν τo 2014, σε εργαστήρια στην Αλμπουκέρκη τoυ Μεξικού.

«Αυτές oι δοκιμές σε πιθήκους ή ακόμα και ανθρώπους δεν μπoρoύν να δικαιολογηθούν με ηθικό τρόπο με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε o εκπρόσωπος της καγκελάριου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Γερμανίδα υπουργός περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, χαρακτήρισε τα πειράματα «αποτρόπαια» και δήλωσε σοκαρισμένη που επιστήμονες είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή.

Με ανάρτηση στo Twitter o όμιλος VW αποστασιοποιείται από τo σκάνδαλο και παράλληλα υπενθυμίζει ότι η χρηματοδότηση για την εταιρεία που διεξήγαγε τo πειράματα (EUGT) έχει τερματιστεί από τoν Ιούνιο τoυ 2017.