Η Ελληνολάτριδα Ουρουγουάη, όαση πολιτικής σταθερότητας στη Νότια Αμερική, ήταν το θέμα της εκπομπής «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στη Φωνή της Ελλάδας. Για την Ουρουγουάη στην οποία υπάρχει δημόσιο σχολείο που φέρει το όνομα της Ελλάδας και του οποίου οι Ουρουγουανοί μαθητές γιορτάζουν την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου ενώ τραγουδάνε τον ελληνικό εθνικό ύμνο μιλήσαμε με τον Δημήτρη Λίνα, καπετάνιο, εκπρόσωπο του Ομίλου Τσάκου και πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας επι δεκαετίες και τον Μιχάλη Ελευθερίου, 3ης γενιάς ομογενή που είναι ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας.
Η Ουρουγουάη της οποίας η σημαία μοιάζει με την ελληνική και έχει εθνικό σύνθημα το «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι η δεύτερη μικρότερη χώρα της Νότιας Αμερικής. Ο πληθυσμός ανέρχεται σε 3,5 εκ. άτομα μερικές χιλιάδες εκ των οποίων μιλάνε ελληνικά. Ο πρώτος Ελληνας εμφανίζεται να έχει πάει εκεί τον 17ο αιώνα.
Η χώρα έχει έκταση 176.220 τετρ. χιλιόμετρα, πάνω από το 90% του ηλεκτρισμού προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα ανέρχεται σε 16.000 δολάρια περίπου. Το νόμισμα της χώρας είναι το πέσο Ουρουγουάης και έχει πρωτεύουσα το Μοντεβιδέο με πληθυσμό 1,5 εκ. κατοίκους.
Το κλίμα είναι εύκρατο αλλά πιο θερμό σε σχέση με εκείνο της Ελλάδας.
Δημήτρης Λίνας, καπετάνιος
Ο κ. Λίνας, ο οποίος ζεί 38 χρόνια στην Ουρουγουάη, ανέφερε πως υπάρχουν 1000 ομογενείς μέχρι και 3η γενιά κι άλλοι τόσοι που έχουν αφομειωθεί στην Ουρουγουάη.
Ερωτηθείς που οφείλεται το γεγονός ότι η δεύτερη μικρότερη χώρα στη Νότια Αμερική έχει πάει καλύτερα από τις γειτονικές χώρες, ο ίδιος το απέδωσε σε δυο λόγους.
Πρώτον, στην ελεύθερη οικονομία της χώρας που δεν έχει συναλλαγματικούς περιορισμούς και δεύτερον στη «η πολιτική σταθερότητα και σοβαρότητα.» Στην Ουρουγουάη κυβερνά συνασπισμός κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων από το 2005.
Το κόστος ζωής είναι 30% με 50% υψηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα με τον συντελεστή ΦΠΑ είναι στο 22% και ο φόρος επι των επιχειρηματικών κερδών κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30%. Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 8%-8,5%.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι Ουρουγουανοί επενδύουν χρόνο για να βελτιώσουν το πνευματικό τους επίπεδο, μαθαίνοντας, εκτός των άλλων σε ξένες γλώσσες όπως τα ελληνικά.
Ο κ. Λίνας πρόσθεσε ότι στο Ιδρυμα Μαρία Τσάκου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και κάπου 300 άτομα κάθε χρόνο περνάνε από εκεί.
Ενα απο τα καλύτερα δημόσια σχολεία της Ουρουγουάης ονομάζεται «Grecia» και γιορτάζει κάθε χρόνο τις εθνικές εορτές της Ελλάδας την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου παρότι οι μαθητές είναι Ουρουγουανοί. Οι τελευταίοι έχουν μάθει τον ελληνικό εθνικό ύμνο.
Επίσης, ο κεντρικός δρόμος στη μεγαλύτερη συνοικία του Μοντεβιδέο ονομάζεται Ελλάδα. Ολοι οι δρόμοι έχουν ονόματα διαφόρων χωρών, όμως ο πιο κεντρικός έχει πάρει το όνομα της Ελλάδας, γεγονός που υποδηλώνει την αγάπη των Ουρουγουανών για την χώρα.
Ο επι δεκαετίες πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας τόνισε πως στο Μοντεβιδέο υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Μιχάλης Ελευθερίου, ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας
Οι Ουρουγουανοί διαβάζουν πολύ, είναι μορφωμένοι και αγαπούν την Ελλάδα τόνισε ο κ. Ελευθερίου του οποίου ο παππούς ήταν συνιδρυτής της ελληνικής κοινότητας από το 1916.
Ο ίδιος ανέφερε πως πάνω από τα μισά πλοία που περνάνε απο τον κόλπο του Ριο ντε Λα Πλάτα είναι ελληνικών συμφερόντων.
Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημήτρης Κοντογιάννης-Πέτρος Δίπλας
Ηχολήπτης: Γαβριήλ Ρεμούνδος
Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
http://bit.ly/2JXh8SE