Κατασχέσεις χιλιάδων προϊόντων – «μαϊμού» από το ΣΔΟΕ στο Ηράκλειο

0
Κατασχέσεις χιλιάδων προϊόντων – «μαϊμού» από το ΣΔΟΕ στο Ηράκλειο

Νέο σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων κατάφερε το ΣΔΟΕ.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα από τις  07 έως τις 11 Απριλίου, κλιμάκια υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, σε συνεργασία με άνδρες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης (που επιβαρύνθηκαν και με το μεγαλύτερο όγκο των επιμέρους διαδικασιών), μετά από συντονισμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές του ν. Ηρακλείου :

► Κατέσχεσαν – σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους (κτίσματα ή εμπορευματοκιβώτιο) σε περιοχή του νομού Ηρακλείου Κρήτης – εμπορεύματα (43.306 τεμάχια), με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (ζώνες, τσάντες και πορτοφόλια). Σε περαιτέρω έρευνα εντοπίστηκαν και δεσμεύθηκαν: α) το χρηματικό ποσό των 147.065,00 ευρώ σε μετρητά και επιπλέον χρηματικό ποσό 6.190,00 ευρώ σε σωματική έρευνα του εμπλεκόμενου επιχειρηματία β) μεταχρονολογημένες ιδιωτικές επιταγές – εις διαταγή είσπραξης του εν λόγω επιχειρηματία – συνολικού ποσού 146.457,00 ευρώ, γ) αποδείξεις καταθέσεων μετρητών, από τον ανωτέρω επιχειρηματία σε λογαριασμούς του ιδίου, συνολικού ύψους 109.100,00 ευρώ. Συνελήφθη ο εν λόγω Έλληνας υπήκοος. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

► Κατέσχεσαν – σε διάφορους αποθηκευτικούς χώρους (κτίσματα ή εμπορευματοκιβώτιο) που βρίσκονταν κυρίως σε αγροτεμάχια σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου Κρήτης – εμπορεύματα (30.977 τεμάχια / ζεύγη), με παραποιημένα σήματα γνωστών εταιριών (απομιμήσεις), διαφόρων κατηγοριών (υποδήματα, ενδύματα, τσάντες, αξεσουάρ κ.λ.π.). Ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας αναζητήθηκε αλλά δεν εντοπίστηκε προκειμένου να συλληφθεί εντός των ορίων αυτοφώρου. Σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

► Στη διάρκεια ελέγχου, σε επιχείρηση «οινοποιείο», στην οικία και αποθηκευτικούς χώρους ιδιοκτησίας του ελεγχόμενου επιχειρηματία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με δύο γεμιστήρες και συνολικά εκατόν πενήντα έξη (156) φυσίγγια διαμετρήματος 7,62 mm και ένα (1) πιστόλι μάρκας Walther με δύο γεμιστήρες και τριάντα έξι (36) πλήρη φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Ηρακλείου με την σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία.

► Στη διάρκεια ελέγχου, σε βιοτεχνία εργαστηρίου παραγωγής πάγου, κλήθηκε η αρμόδια υγειονομική υπηρεσία καθώς και το οικείο Αστυνομικό Τμήμα. Από τις εν λόγω Υπηρεσίες διαπιστώθηκαν σοβαρές υγειονομικές παραβάσεις, συνεπεία των οποίων εκδόθηκε απόφαση προσωρινής αναστολής της λειτουργίας εν λόγω βιοτεχνίας. Ενημερώθηκαν σχετικά οι δικαιούχοι των σημάτων των νόμιμων εταιριών, οι οποίοι έλαβαν δείγματα και απέστειλαν σχετικές εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης και δηλώσεις προσδιορισμού οικονομικής ζημιάς, με βάση τις οποίες προκύπτει ότι τα κατασχεθέντα προϊόντα είναι απομίμηση γνησίων, καθώς επίσης ότι ο μέχρι στιγμής – καθόσον εκκρεμεί αυτός κάποιων εταιρειών – προσδιορισμός της οικονομικής ζημιάς των δικαιούχων των σημάτων, ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 4.678.900,00 ευρώ. Επιπρόσθετα, αναμένεται προσδιορισμός των διαφυγόντων δασμών και φόρων για τα εν λόγω προϊόντα από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή.

Τα κατασχεθέντα απομιμητικά προϊόντα μεταφέρθηκαν σε πιστοποιημένη επιχείρηση ανακύκλωσης στην Αττική, όπου και καταστράφηκαν.

Η έρευνα συνεχίζεται, με βάση και τις κατασχεθείσες επιταγές, αποδείξεις καταθέσεων, φορολογικά αρχεία και αρχεία προμηθευτών – πελατών, προκειμένου να ελεγχθεί και εξακριβωθεί αν συντρέχουν οι διατάξεις του Ν. 4557/2018 «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Πηγή:ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE