Υπόθεση Κασόγκι: Οι τουρκικές αρχές ψάχνουν λείψανα με DNA – Διεθνείς αντιδράσεις κατά της Σ. Αραβίας

0
2018 26
2018 26

Οι Τούρκοι ερευνητές είναι πιθανό να ανακαλύψουν τι συνέβη στη σορό του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «σύντομα», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, είπε επίσης στο πρακτορείο Reuters πως δείγματα DNA του Κασόγκι αποκτώνται από την Τουρκία.

«Θα ανακαλύψουμε τι συνέβη στη σορό σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος. «Το DNA αποκτάται από το εσωτερικό της Τουρκίας. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη να ζητήσουμε από τη Σαουδική Αραβία [δείγματα DNA] προς το παρόν».

Οι δολοφόνοι του Κασόγκι μπορεί να πέταξαν τα μέλη του στο Δάσος του Βελιγραδίου κοντά στην Κωνσταντινούπολη και σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Γιάλοβα, 90 χλμ. νότια της Κωνσταντινούπολης, δήλωσαν χθες στο Reuters αξιωματούχοι.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να επικεντρώνουν τις έρευνές τους στις περιοχές της Γιάλοβας και του Δάσους του Βελιγραδίου, και εξετάζουν πλάνα από κάμερες κοντά στο Δάσος του Βελιγραδίου, δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε συγκάλυψη στην υπόθεση του θανάτου του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ούτε θα επιρρίψει σε οποιονδήποτε την ευθύνη εκ των προτέρων, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα σχόλια αυτά έκανε ο Ομέρ Τσελίκ.

Μια τουρκο-αραβική ένωση δημοσιογράφων με έδρα την Κωνσταντινούπολη ζήτησε σήμερα την καταδίκη των «πραγματικών υπευθύνων» για τη δολοφονία του Κασόγκι, πλέον των 18 ατόμων τη σύλληψη των οποίων ανακοίνωσε το Ριάντ. «Απαιτούμε όχι μόνο αυτοί οι 18 άνδρες, αλλά και εκείνοι που έδωσαν τις εντολές να τιμωρηθούν», δήλωσε ο Τουράν Κισλακτσί, πρόεδρος της τουρκο-αραβικής ένωσης ΜΜΕ.

Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα «θορυβημένη» από τις πληροφορίες που φθάνουν από το Ριάντ για τον θάνατο του Κασόγκι. Η ισπανική κυβέρνηση συντάσσεται επίσης με την έκκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ενδελεχή και διαφανή έρευνα η οποία θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε πως η εξήγηση που έδωσε η Σαουδική Αραβία για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται να είναι συγκάλυψη «μιας απεχθούς δολοφονίας». Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε επίσης τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία. Είπε επίσης πως τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του. «Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Η Σ. Αραβία παραδέχεται ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

http://bit.ly/2JXh8SE