Σύνοδος Τουρκίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας για την κατάσταση στη Συρία

0
Σύνοδος Τουρκίας-Ρωσίας-Γαλλίας-Γερμανίας για την κατάσταση στη Συρία

Στην Κωνσταντινούπολη διεξάγεται στις 4μμ το Σάββατο 27 Οκτωβρίου, σύνοδος κορυφής των τεσσάρων ηγετών: Ερντογάν, Πούτιν, Μακρόν και Μέρκελ, με θέμα την κατάσταση στη Συρία.

Η σύνοδος αποσκοπεί στην παγίωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και στην επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

«Ο βασικός στόχος της συνόδου αυτής κορυφής είναι να εξεταστούν οι νέες φόρμουλες που μπορούν να βρεθούν προκειμένου να δοθεί μια πολιτική λύση» στην περίπλοκη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους από το 2011, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος, μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα, εξέφρασε χθες τη λύπη του για την παράλυση του σχεδίου του ΟΗΕ, θα είναι επίσης παρών στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνοδος γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία η περιοχή συγκλονίζεται από τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ερντογάν θα θίξει το θέμα αυτό με τους προσκεκλημένους του κατά τις διμερείς συνομιλίες που θα έχει μαζί τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

http://bit.ly/2JXh8SE