Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για α’ κατοικία

0
Σε εγρήγορση η κυβέρνηση για οριστικοποίηση του νέου πλαισίου για α’ κατοικία

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα κρίνει εν πολλοίς και την εκταμίευση ή μη του 1 δισ. ευρώ, από το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το νομοσχέδιο θα έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί. Ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των ενστάσεων που υπήρχαν από την πλευρά των θεσμών. Στόχος είναι τώρα να «κλείσει» το νομοσχέδιο μέσα στο Σαββατοκύριακο και να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι θεσμοί πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί περιέγραψε με δηλώσεις του υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος είπε χθες ότι είναι «μάλλον απίθανο» να εγκριθεί η επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, καθώς «απομένουν λίγες ημέρες και τα ανοιχτά σημεία είναι πολλά», ιδίως στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Μάλιστα, ανέφερε ως πιθανότερο σενάριο να μετατεθεί η απόφαση για το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι (στο πλαίσιο της Ρουμανικής Προεδρίας της Ε.Ε.). Εναλλακτικά, είπε ότι το πράσινο φως θα μπορούσε ίσως να δοθεί νωρίτερα από το EuroWorking Group, εφόσον δοθεί σχετική εξουσιοδότηση από το Eurogroup.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

http://bit.ly/2JXh8SE