Ρωσία-Ουκρανία: Για απειλή πολέμου κάνει λόγο ο Ποροσένκο – Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για προβοκάτσια

0
Ρωσία-Ουκρανία: Για απειλή πολέμου κάνει λόγο ο Ποροσένκο – Ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για προβοκάτσια

Για απειλή ρωσικής στρατιωτικής εισβολής και ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ η Μόσχα ετοιμάζεται να αναπτύξει νέες συστοιχίες S-400 στην Κριμαία. Ως «ναυτική πρόκληση» χαρακτήρισε στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν το περιστατικό της Κυριακής.

Η Ρωσία συνέλαβε τρία ουκρανικά πλοία και τα πληρώματά τους την Κυριακή, κατηγορώντας τα για παράνομη είσοδο στα ρωσικά χωρικά ύδατα, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Μετά το περιστατικό στην Αζοφική θάλασσα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μία ολοκληρωτική χερσαία εισβολή, δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τον Ποροσένκο ότι ενορχήστρωσε τη μίνι κρίση προκειμένου να δώσει ώθηση στα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του.

«Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πρόκληση» υπογράμμισε ο Πούτιν σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

«Οργανώθηκε από τον πρόεδρο ενώπιον των εκλογών. Ο πρόεδρος βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε ποσοστά δημοτικότητας κι επομένως έπρεπε κάτι να κάνει. Χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα προκειμένου να εισαγάγει τον στρατιωτικό νόμο».

«Υπήρχε πιθανότητα ο Ποροσένκο να μην περάσει στον δεύτερο γύρο (…). Για αυτό ακριβώς, έπρεπε κάτι να κάνει».

Πρόκειται για «ένα παιχνίδι ώστε να αυξήσει την ένταση, ένα ανέντιμο παιχνίδι στο εσωτερικό της χώρας για να ασκήσει πιέσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταστήσει ένα ακόμα πυραυλικό σύστημα S-400 στην Κριμαία, ενισχύοντας την αεράμυνα της και στέλνοντας σαφές μήνυμα στη Δύση ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της στην περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ1 (Ανδριάννα Μαγγανιά), ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE