Οιωνοί και σενάρια Brexit – Ανταπόκριση από το Λονδίνο

0
Οιωνοί και σενάρια Brexit – Ανταπόκριση από το Λονδίνο

Λονδίνο ανταπόκριση – Ευδοξία Λυμπέρη

Στις 7 Ιανουαρίου ανοίγει τις εργασίες της η Βουλή των Κοινοτήτων και άμεσα ξεκινά η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έως και πριν από τις εορτές των Χριστουγένων η πρόταση της συμφωνίας με επεισοδιακό τρόπο αποσύρθηκε από ψηφοφορία την τελευταία στιγμή για περαιτέρω διαπραγματεύσεις καθώς η Βρετανή πρωθυπουργός δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία όπως έχουν τα πράγματα τώρα θα λάβει χώρα στις 15 ή 16 Ιανουαρίου ενώ ακόμη δεν διαφαίνεται εξασφάλιση της υπερψήφισης της συμφωνίας από την Τερέζα Μέι.

Πιθανολογείται μάλιστα ότι θα μπει αυστηρή προειδοποίηση από το κόμμα των Συντηρητικών για την απαραίτητη παρουσία των βουλευτών αλλιώς θα κινδυνεύουν με απομάκρυνση από το κόμμα. Πρόκειται για την αυστηρότερη προειδοποίηση στις τακτικές του κόμματος η οποία όμως μπορεί να αρθεί με το αίτημα ενός βουλευτή ή ενός μέλους από την Βουλή των Λόρδων.

Έχει ενδιαφέρον μία ματιά στην διαμόρφωση του σκηνικού για το Μπρέξιτ όπως έχει αυτή τη στιγμή στη Βρετανία λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Κόμμα Συντηρητικών

Μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών δείχνει ότι οι Τόρις προτιμούν μία άτακτη έξοδο κατά 64% αντί της συγκεκριμένης συμφωνίας που την προτιμά μόλις το 29%.

Αλλά όταν το ερώτημα τίθεται μεταξύ άτακτης εξόδου και παραμονής στην Ε.Ε. τότε το 76% προτιμά το πρώτο.

Δημοκράτες Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας

Από το κόμμα των εταίρων στην κυβέρνησης της κας Μέι ανακοινώθηκε ότι εξακολουθούν να αντιτίθενται στην δικλείδα ασφαλείας των συνόρων που θέτει η Ε.Ε.

Μάλιστα ο Σάμι Ουίλσον εκπρόσωπος των Δημοκρατών Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας σε συνέντευξή του, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Κόμμα των Εργατικών

Αυξημένες πιέσεις δέχεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν να καταψηφίσει τη συμφωνία. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι επιθυμεί γενικές εκλογές σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή αλλά φαίνεται ότι τα μέλη του κόμματος τείνουν προς άλλη πλευρά.

Δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 1000 μελών του Εργατικού Κόμματος έδειξε ότι ένα 72% θέλει τον Τζέρεμι Κόρμπιν να υποστηρίξει ένα 2ο δημοψήφισμα. Το ποσοστό αντιστοιχεί σε 90,000 μέλη του κόμματος.

Εκτός κόμματος, ένα 75% των τωρινών ψηφοφόρων και ένα 61% οι οι οποίοι ψήφισαν Εργατικούς το 2017 επιθυμούν το ίδιο.

Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Η Ιρλανδία είναι ένας ισχυρός παίκτης σε αυτό το πολιτικό σκάκι καθώς έχει τη στήριξη της Ε.Ε. για ένα Μπρέξιτ που δεν θα διαταράξει τα σύνορα της χώρας του.

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαραντκαρ σε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι επιμένουν στην υπάρχουσα συμφωνία και δεν θα συναινέσουν στην άρση της δικλείδας ασφαλείας των συνόρων. Ωστόσο παραμένει ανοιχτή η περαιτέρω διάθεση εγγυήσεων και διασφαλίσεων από πλευράς Ε.Ε. στην Βρετανία.

Η Ιρλανδία όμως συνεχίζει εντατικά τον σχεδιασμό αποφυγής σοβαρών επιπτώσεων στην περίπτωση μη συμφωνίας και άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Πανεπιστήμια

Η εκπαίδευση αποτελεί μία μεγάλη “βιομηχανία” και πηγή εσόδων στη Βρετανία. To περίφημο Russel Group που περιλαμβάνει τα 24 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας αποδίδει 87 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 97 δις ευρώ) τον χρόνο στην οικονομία της χώρας. Εκατόν πενήντα πανεπιστημιακοί ηγέτες, με ανοιχτή επιστολή τους προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα και το ερευνητικό πεδίο του Η.Β. σε περίπτωση άτακτης εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Σε έκθεση του Russel Group φαίνεται ότι οι εγγραφές για το 2018-19 μειώθηκαν κατά 9% στις μεταπτυχιακές σπουδές. Η πτώση ήρθε να προστεθεί στην μείωση κατά 9% του περασμένου έτους.

Η γενικότερη πτώση σε εγγραφές φοιτητών από χώρες-μέλη των 27 ήταν 3%. Αν και σε πτυχιακούς φοιτητές υπήρχε αύξηση 1%, στους μεταπτυχιακούς η πτώση έφτασε το 5%.

Σενάρια

Με όλ’ αυτά και χωρίς να σταθούμε καθόλου στις οικονομικές προβλέψεις που φαίνονται ολέθριες για την Βρετανία σε περίπτωση άτακτης εξόδου απο την Ε.Ε. διαμορφώνονται κάποια σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον της χώρας, και όχι απαραίτητα με την ακόλουθη σειρά.

1 – αλλαγή πρωθυπουργού

2 – άτακτο Μπρέξιτ

3 – γενικές εκλογές

4 – δεύτερο δημοψήφισμα

5 – επέκταση άρθρου 50 (παράταση διαπραγματεύσεων)

6 – ακύρωση Μπρέξιτ

Επιπλέον, τα παραπάνω σενάρια μπορεί να συνδυαστούν ελεύθερα, μπορεί και όχι. Τόσο ανοιχτά είναι ή/και τόσο άγνωστο παραμένει το τι θα προκύψει.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα -αν και θολή- στη Βουλή των κοινοτήτων είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ——— ——— —— 650 έδρες

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ — —— — 317 (διχασμένοι υπέρ και κατά)

ΔΗΜ. ΕΝΩΤΙΚΟΙ Β. ΙΡΛ. —— 10 (ενωμένοι κατά)

ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ——————— 256 (κατά με διαρροές)

ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 35 (κατά)

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 11 (κατά)

ΣΙΝ ΦΕΪΝ — — — — — — — — 7 (δεν παρίστανται)

ΠΛΕΪΝΤ ΚΑΪΜΡΟΥ — — — — — 4 (κατά)

ΠΡΑΣΙΝΟΙ — — — — — — — — 1 (κατά)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ — — — —- — — 8 (άγνωστο/μοιρασμένοι Μπρέξιτερς και μη)

http://bit.ly/2JXh8SE