Με την Ά. Μέρκελ η Τερέζα Μέι – Για «χάος» προειδοποιούν οι Εργατικοί

0
Με την Άνγ. Μέρκελ η Τερέζα Μέι – Για «χάος» προειδοποιούν οι Εργατικοί

Με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε θα έχει επαφές η Τερέζα Μέι πριν από τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη.  Πηγές στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η απόφαση της Μέι να αναβάλει την «ιστορική» ψηφοφορία επί του Brexit, σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί να πάρει πίσω την επίσημη αίτησή του για το διαζύγιο, χωρίς καμιά επίπτωση, βάσει του Άρθρου 50.

Επικρατεί το σενάριο «άτακτης» αποχώρησης

Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επεσήμανε ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε το σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει ο Τουσκ.

Η αναβολή της χθεσινής «ιστορικής ψηφοφορίας», επί  της συμφωνίας  Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit, προβάλλεται πάντως από κυβερνητικές πηγές ως απόπειρα  να εξασφαλιστούν περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μέι ανήγγειλε ότι θα ξαναπάει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ζητήσει εγγυήσεις όσον αφορά τον  ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας», ή backstop, στη διάλεκτο της διαπραγμάτευσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Ο «μηχανισμός ασφαλείας» αποτελεί μια σειρά από ρήτρες που θεωρητικά εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Διαδηλώσεις υπέρ τουBrexit και αντιδιαδηλώσεις υπέρ νέου δημοψηφίσματος ,έγιναν και χθες στο Λονδίνο με ολοένα και ευρύτερη συμμετοχή.

AP Photo/Matt Dunham

«Η κυβέρνηση σε χάος»

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε πως η χώρα ουσιαστικά δεν έχει κυβέρνηση και προέτρεψε τη Μέι να «παραμερίσει» και να επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει το τιμόνι. Ωστόσο απέρριψε την πρόταση των Φιλελεύθερων και εθνικιστών να θέσουν σήμερα κιόλας ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης  προς τη Μέι.

«Αν ψηφίζαμε, η συμφωνία θα απορριπτόταν με μεγάλη διαφορά», παραδέχθηκε η επικεφαλής των Τόρις στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι ήταν  αντιμέτωπη με «συντριπτική ήττα».

Η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος κατόπιν υποστήριξε ότι ορισμένες διαστάσεις-κλειδιά της συμφωνίας έχουν ευρεία υποστήριξη, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα.

«Πολύ δαπανηρή αποχώρηση χωρίς συμφωνία»

Μια πολύ δαπανηρή αποχώρηση χωρίς συμφωνία μοιάζει ολοένα πιθανότερη, έκρινε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την απόφαση της Μέι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τροποποιηθεί η συμφωνία, έκτασης 585 σελίδων.

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τόνισε πως οι προετοιμασίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου  χωρίς συμφωνία πρέπει να ενταθούν.

Μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ δαπανηρής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενδέχεται η Βουλή των Κοινοτήτων να μπει στον πειρασμό να ακυρώσει την αποχώρηση, επισημαίνουν αναλυτές υπενθυμίζοντας ότι θεωρητικά η διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας Μέι- Βρυξελλών θα διαρκούσε ως τις 21 Ιανουαρίου.

Η έκβαση, , θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη θέση του Λονδίνου μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, αλλά και δυνητικά την ίδια την εθνική ενότητα.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, καθώς και για τους επενδυτές η αναβολή της ψηφοφορίας σήμανε την κατάρρευση των προσπαθειών για συμβιβασμό με βάση τον οποίο η Βρετανία  θα αποχωρούσε από την ΕΕ, αλλά θα παρέμενε στην τροχιά της Ευρώπης

http://bit.ly/2JXh8SE