Μακρόν: Αναδιοργάνωση για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων

0
Μακρόν: Αναδιοργάνωση για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων

Η αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων αποφασίστηκε κατά την κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος την Κυριακή, μετά τις ταραχές στο Παρίσι, σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία. Νωρίτερα, πληροφορίες έκαναν λόγο ότι ο Γάλλος πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να μιλήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και με εκπροσώπους των διαδηλωτών.

Η κινητοποίηση των αρχών έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής κεντρικών περιοχών στο Παρίσι σε πεδίο μάχης, αλλά και τον βανδαλισμό της Αψίδας του Θριάμβου από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου.

Από τις ταραχές που ξέσπασαν πυρπολήθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεηλατήθηκαν καταστήματα και καταστράφηκαν ιδιωτικές οικίες και καφετέριες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που ξέσπασαν στο Παρίσι από το 1968.

EPA/ETIENNE LAURENT

Αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αργεντινή, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο. Σύμφωνα με εικόνες από το σημείο και όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, έγιναν λεηλασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στο εξωτερικό του τμήμα γράφτηκαν συνθήματα με σπρέι.

EPA/ETIENNE LAURENT

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρει μια απάντηση στη μείζονα πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει το ευμετάβλητο και μη ελεγχόμενο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που διαμαρτύρεται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, και το οποίο -όπως τονίζουν οι αρχές- υπονομεύουν εξτρεμιστικές ομάδες και επαγγελματίες ταραχοποιοί.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Αρλ, σε οδόφραγμα που είχαν στήσει τα «κίτρινα γιλέκα». Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οδηγός ΙΧ έχασε τον έλεγχο του οχήματός του λόγω του οδοφράγματος και συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, ενώ έγιναν 412 προσαγωγές.

Σχετική είδησηΓαλλία: Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη μετά τις ταραχές-133 οι τραυματίες και 378 συλλήψεις (video)

Πηγές: Reuters, Le Monde, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE