Ηρεμία στα Διαβατά-Παραμένουν 1000 πρόσφυγες έξω από τη δομή-Έφυγαν από τον Στ. Λαρίσης

0
Ηρεμία στα Διαβατά-Παραμένουν 1000 πρόσφυγες έξω από τη δομή

Ηρεμία αυτή την ώρα στα Διαβατά, μετά την ένταση που δημιουργήθηκε νωρίτερα όταν οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και ρίψεις κροτίδων λάμψης. Είχε προηγηθεί διαδικτυακό κάλεσμα ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοικτός, κάτι που οι αρχές αποδίδουν σε κύκλους διακινητών. Ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες που παραμένουν και στο σταθμό Λαρίσης, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονταν εκεί με αίτημα να μεταβούν στη Βόρεια Ελλάδα και από εκεί στα σύνορα. Από νωρίς το απόγευμα πούλμαν τους μετέφεραν πίσω στις δομές, όπου φιλοξενούνται.

Στα Διαβατά παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες σε άτυπο καταυλισμό έξω απ’ τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου.

Δεν πρόκειται να επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα, δήλωσαν νωρίτερα οι υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας και Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί παρασύρθηκαν από φήμη που κυκλοφόρησε ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και σημείωσε ότι κάποιοι καλλιεργούν στους πρόσφυγες ψεύτικες ελπίδες.

«Δεν πρέπει να ρισκάρουν τα προνόμια που έχουν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ως ασπίδες, επειδή κάποιοι διακινητές τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες. Σταδιακά θα πειστούν να επιστρέψουν στις δομές όπου φιλοξενούνται. Δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να φύγουν από τα Διαβατά. Δεν ανοίγουν τα σύνορα για άλλη χώρα. Δεν θα τους επιτραπεί να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα από τον σταθμό Λαρίσης», είπε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7».

Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα από το σταθμό Λαρίσης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια να κατανοήσουν οι πρόσφυγες πως είναι παραπλανητική η όποια πληροφορία για άνοιγμα συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχουν ανασταλεί και όλοι οι επιβάτες αναχώρησαν με πούλμαν για τους προγραμματισμένους προορισμούς τους. Όσοι πρόσφυγες είχαν αγοράσει εισιτήρια για το τρένο, τους επεστράφησαν τα χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως κάποια δορμολόγια να πραγματοποιηθούν τα μεσάνυχτα. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το πρωί η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.

Πηγή ΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE