‘Ηπειρος: Η μελλοντική πύλη εισόδου του τουρισμού της χώρας (audio)

0
‘Ηπειρος: Η μελλοντική πύλη εισόδου του τουρισμού της χώρας (audio)

Στα πλεονεκτήματα των περιοχών της Ηπείρου που συνδιάζουν το βουνό με την θάλασσα αναφέρθηκε η εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» στην Φωνή της Ελλάδας. Για το θέμα μιλήσαμε με τον Γιώργο Τάσσο, ιδιοκτήτη του Πάρκου ‘Αγριας Ζωής στο Μπουραζάνι, Νικόλαο Σουρέλη, επί πολλά χρόνια πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων, Πλούταρχο Χαλκίδη, Πρόεδρο της Νέας Ενωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας και τον Κωνσταντίνο Ρέβη, ξενοδόχο και ταξιδιωτικό πράκτορα στη Θεσπρωτία.

Γιώργος Τάσσος

Το τοπίο των ‘Αλπεων με εκείνο των Ιωαννίνων συνέκρινε ο κ.Τάσσος, λέγοντας πως στις ¨Αλπεις θα βρεί τα ίδια μονότονα στοιχεία σε αντίθεση με το νομό Ιωαννίνων και τις άλλες περιοχές της Ηπείρου όπου συνυπάρχουν πολλά διαφορετικά και άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

Η απόσταση του βουνού από την θάλασσα είναι μια ώρα στην ‘Ηπειρο, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ιόνια Οδός και η Εγνατία Οδός έχουν κάνει πιο εύκολα επισκέψιμη την περιφέρεια Ηπείρου, ανοίγοντας νέες προοπτικές.

Ο ίδιος περιμένει σημαντική αύξηση του τουρισμού απο το εξωτερικό με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει την Τεργέστη στην Ιταλία με το Ντουπρόβνικ στην Κροατία, τα Τίρανα και μετά τα Γιάννενα καθώς το 20% των Ευρωπαίων ταξιδεύει με αυτοκίνητο.

Αυτός ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί σε 7-8 χρόνια, μειώνοντας το ταξίδι Ιωάννινα- Τίρανα στις 3,5 ώρες και Γιάννενα-Τεργέστη στις 10,5 ώρες σύμφωνα με τον κ. Τάσσο.

Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, μια οικογένεια 4 ατόμων πληρώνει πολλαπλάσια από Ευρώπη μέσω θάλασσας παρά μέσω των αυτοκινητοδρόμων.

Εν τω μεταξύ, η Ηπειρος αποκτά μοναδικές διαδρομές μονοπατιών με πιστοποίηση απο την ΕΕ, ετοιμάζει δυο ερευνητικά κέντρα και το μουσείο πέτρας και μαστόρων στην Πυρσόγιαννη. Το τελευταίο εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2020.

Επίσης, έχει να επιδείξει ένα Πάρκο ‘Αγριας Ζωής στο Μπουραζάνι με εκατοντάδες ελάφια, αγριογούρουνα και αίγαγρους και ένα μοναδικό μουσείο φυσικής ιστορίας. Σε μια έκταση 10 χιλ. στρεμμάτων υπάρχουν 850 είδη χλωρίδας, 113 είδη πεταλούδας και 17 είδη ερπετών, π.χ. νεροχελώνες κλπ. Η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος τόνισε πως ομογενής που έχει την αλυσίδα ξενοδοχείων Τόμας στην Αυστραλία με καταγωγή από την Πελοπόννησο έρχεται ανελλιπώς επι 15 χρόνια στην ‘Ηπειρο και μάλιστα στο Μπουραζάνι.

Νικόλαος Σουρέλης, ξενοδόχος

Αυξάνονται συνεχώς οι κλίνες στα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων ανέφερε ο κ. Σουρέλης, προσθέτοντας ότι οι τιμές για δίκλινο με πρωϊνό κυμαίνονται απο 40 ευρώ μέχρι 100-120 ευρώ.

Ο κ. Σουρέλης προέρχεται από οικογένεια ομογενών του Κονγκό που επέστρεψε την δεκαετία του 1950 στα Ιωάννινα και έχτισε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής.

Την πόλη επισκέπτονται ομογενείς απο την Γερμανία, την Κύπρο και λίγοι από τις ΗΠΑ. Επίσης, έρχονται ηλικιωμένοι Τουρκογιαννιώτες, απόγονοι εκείνων που έφυγαν με την ανταλλαγή πληθυσμού, τουρίστες απο το Ισραήλ και επιζώντες Ρωμανιώτες (ελληνοεβραίοι) της περιοχής.

Οπως εξήγησε, πολλοί τεχνίτες (γεφυροποιοί) πήγαιναν στο σημερινό Ιράν, Σουδάν και Κογκό στις αρχές του 20ου αιώνα για να φτιάξουν γέφυρες, δρόμους, κτίρια. Γνωστοί ως μπουλούκια με επικεφαλής τον πρωτομάστορα, κάπου 12-15 άτομα, εφάρμοζαν τις δικές τους τεχνικές, π.χ. ασπράδι αυγού στους αρμούς, και μιλούσαν την δική τους γλώσσα για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Πλούταρχος Χαλκίδης, Πρέβεζα

Ομογενείς απο την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Σουηδία και την Γερμανία επισκέπτονται την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζα σύμφωνα με τον κ. Χαλκίδη. Επίσης, συνταξιούχοι απο την Ιταλία και τις Σκανδιναβικές χώρες έχουν αγοράσει σπίτια και περνάνε κάπου 8-9 μήνες στην περιοχή.

Περίπου 180 καταλύματα χρησιμοποιούνται ως ξενοδοχεία υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα πέρα απο τα 800 ενοικιαζόμενα δωμάτια με 8.000-9.000 κλίνες να είναι διαθέσιμες.

Οσον αφορά τις τιμές, αυτές μεταβάλλονται ανάλογα την σεζόν. Για την περίοδο μέσα Ιουλίου με Αύγουστο, οι τιμές για ένα 3στερο ξενοδοχείο ξεκινάνε απο τα 35-40 ευρώ το δίκλινο μέχρι τα 60-70 ευρώ.

Το αεροδρόμιο στο ¨Ακτιο έχει βοηθήσει τον τουρισμό καθώς μπορούν να προσγειωθούν σ’ αυτό μεγάλα αεροσκάφη, υποδεχόμενο 600 χιλ. επιβάτες ετησίως. Ομως, για νοσοκομείο θα πρέπει να πάνε στην Λευκάδα.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μεγάλη ακτογραμμή που αριθμεί 58 χιλ. μέχρι την Πάργα, την αρχαία Νικόπολη που είχε 300 χιλ. κατοίκους επι Ρωμαϊκής Εποχής με το υδραγωγείο που έφερνε νερό από 80 χλ. μακριά στην πόλη και στην τοπική γαστρονομία με την γευστική γαρίδα Αμβρακικού (γάμπαρη).

Κωνσταντίνος Ρέβης, Θεσπρωτία

Περίπου 35 ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν στην περιφερειακή ενότητα Θεσπρωτίας και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν έντονα την παρουσία τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, π.χ. airbnb.

Οι τιμές ξεκινάνε από τα 40-50 ευρώ και φτάνουν τα 200-250 ευρώ την μέρα.

Ομογενείς έρχονται κυρίως το καλοκαίρι απο τις ΗΠΑ και την Αυστραλία και ξένοι απο την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία και μετά την Εγνατία Οδό από την Βουλγαρία και την Ρουμανία. Ομογενείς από τις ΗΠΑ έχουν χρηματοδοτήσει εν μέρει την κατασκευή του νοσοκομείου των Φιλιατών, συμπλήρωσε

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Επιμέλεια: Κατερίνα Χούμπα

Ηχολήπτης: Θωμάς Στεργιώτης
Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Γούναρης

http://bit.ly/2JXh8SE