Δολοφονία Κασόγκι: Η έρευνα, τα στοχεία και οι διεθνείς αντιδράσεις

0
2018 100
2018 100

Αποφασισμένος να μην συγκαλύψει τη δολογονία του Τζαμάλ Κασόγκι δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν.  Οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεχίζουν τη συγκέντρωση στοιχείων που συνδέονται με τη δολοφονία, ενώ στο επίκεντρο διεθνούς καταγραυγής βρίσκεται η Σαουδική Αραβία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε τη συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας και θα διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπεύθυνοι-από εκείνους που την διέταξαν ως εκείνους που την εκτέλεσαν- δεν θα γλιτώσουν από την δικαιοσύνη«, είπε ο τούρκος πρόεδρος  Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που μοιράστηκε στοιχεία της τουρκικής έρευνας σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι σε χθεσινή του ομιλία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε νέα στοιχεία με τρόπο διαφανή με τους εταίρους μας για να φωτίσουμε τις σκοτεινές πτυχές αυτής της δολοφονίας», είπε.

Ένας σύμβουλος του τούρκου προέδρου κατηγόρησε σήμερα τον πρίγκιπα διαδοχο της Σαουδικής Αραβίας ότι έχει «αίμα στα χέρια του» αναφερόμενος στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Αυτή ήταν η σκληρότερη μέχρι σήμερα κατηγορία που διατυπώνει κάποιος από τον κύκλο του Ερντογάν εις βάρος του Ριάντ σχετικά με την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Οι τουρκικές υπηρεσίες Πληροφοριών έδωσαν στην αρχηγό της CIA Τζίνα Χάσπελ τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο πλάισιο της έρευνας για την δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία είναι μία από τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες που συμμετέχουν στις ενορχηστρωμένες διαρροές στοιχείων της υπόθεσης Κασόγκι, η τουκρική MIT «ενημέρωσε την Τζίνα Χάσπελ για τις αποδείξεις που συνδέονται με την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η MIT έδειξε στην διευθύντρια της CIA τα βίντεο και τις ηχητικές καταγραφές και «μοιράστηκε» μαζί της «τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα του προξενείου και της προξενικής κατοικίας της Σαουδικής Αραβίας (στην Κωνσταντινούπολη)».

Τις ημέρες που ακολούθησαν την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, στις 2 Οκτωβρίου, τουρκικές εφημερίδες αποκάλυψαν ότι οι αρχές έχουν στην κατοχή του ηχητικές καταγραφές που αποδεικνύουν ότι ο σαουδάραβας δημοσιογράφος βασανίσθηκε, δολοφονήθηκε και διαμελίσθηκε.

Η ύπαρξη αυτών των ντοκουμέντων δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από την Αγκυρα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα στοιχεία χθες κατά την ομιλία του ενώπίον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του AKP, κατά την οποία είχε δεσμευθεί ότι «θα αποκαλύψει την γυμνή αλήθεια» για την δολοφονία.
Σύμφωνα με την Sabah, η Τζίνα Χάσπελ, μία πράκτορας καριέρας και τουρκόφωνη, που ορίσθηκε επικεφαλής της CIA τον Απρίλιο, είχε «συνομλίες σε υψηλό επίπεδο» στην Αγκυρα, όπου προσγειώθηκε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, σαουδάραβες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν στην τουρκική αστυνομία να πραγματοποιήσει έρευνες σε ένα πηγάδι στον κήπο της κατοικίας του σαουδάραβα προξένου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε φόρουμ επενδυτών, το οποίο έχει επισκιάσει η διεθνής κατακραυγή για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μια ημέρα μετά την έκκληση της Τουρκίας προς το Ριάντ να «κινήσει γη και ουρανό» για να βρει τους υπεύθυνους.

Το βασίλειο δέχεται αυξανόμενη πίεση εξαιτίας της υπόθεσης, που έχει πλήξει τις σχέσεις του με τους βασικούς δυτικούς συμμάχους του.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η προσπάθεια που έκανε η Σαουδική Αραβία να συγκαλύψει την δολοφονία του Κασόγκι ήταν το «απόλυτο φιάσκο» την ώρα που η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να ανακαλέσει τις βίζες κάποιων από τους σαουδάραβες υπόπτους.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε ποτέ να δολοφονήσει τον Τζαμάλ Κασόγκι χωρίς αμερικανική προστασία, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Δεκάδες δυτικοί πολιτικοί, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες και στελέχη εταιρειών μποϊκοτάρισαν την φετινή διάσκεψη Future Investment Initiative που ξεκίνησε χθες στο Ριάντ, αλλά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έδειξε ότι ακόμη και έτσι μπορεί να συνάπτει επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς την πρώτη κιόλας ημέρα της διάσκεψης υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 50 δισ δολαρίων.

Ο MbS (όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν), ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου και αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων, έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην διάσκεψη, χαρακτηρίζοντας την εκδήλωση «εξαιρετική–περισσότεροι συμμετέχοντες, περισσότερα χρήματα», αλλά δεν εκφώνησε ομιλία.

Ο πρίγκιπας έφθασε στην διάσκεψη αφού παραβρέθηκε σε συνάντηση του πατέρα του και ισχυρότερου υποστηρικτή του βασιλιά Σαλμάν με τους συγγενείς της οικογένειας του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαλάχ. Το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων SPA δημοσιοποίησε φωτογραφίες από τη συνάντηση, περιλαμβανομένης και μιας που δείχνει τον πρίγκιπα να ανταλλάσσει χειραψία με τον Σαλάχ, που έδειχνε εκνευρισμένος.

Ο MbS είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε ένα πάνελ αργά σήμερα το απόγευμα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρίγκιπας δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ότι το Ριάντ θα ανακοίνωνε στη διάρκεια της συγκεκριμένης διάσκεψης μια «εντυπωσιακή συμφωνία».

Παρά το μποϊκοτάζ ηχηρών ονομάτων, ακόμη και από την Wall Street, υψηλόβαθμοι διεθνείς τραπεζίτες μετέβησαν τελικά στο Ριάντ για την διάσκεψη, μια ένδειξη ότι οι παγκόσμιες τράπεζες διστάζουν να αποχωρήσουν από επικερδείς σαουδαραβικές συμφωνίες.

Ο σαουδάραβας υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ αλ-Τζαντάαν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της HSBC και με τον αντιπρόεδρο του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ιαπωνίας MUFG για να συζητήσουν για τις ευκαιρίες για επενδύσεις, ανέφερε το υπουργείο σε αναρτήσεις του στο Twitter.

Η Ρωσία έστειλε πολυάριθμη αντιπροσωπεία στην διάσκεψη υπό τον Κίριλ Ντμιτρίεφ, τον επικεφαλής της Direct Investment Fund. Όπως δήλωσε χθες, ενώ η δολοφονία του Κασόγκι πρέπει να διερευνηθεί και να τιμωρηθούν οι ένοχοι, δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι κινήσεις των Σαουδαράβων για οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε σήμερα να ριφθεί άπλετο φως στη «σοκαριστική δολοφονία» του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, «όποιος κι αν είναι ο δράστης».

«Το μοναδικό ευρωπαϊκό ενδιαφέρον είναι να αποκαλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αυτής, όποιος κι αν είναι ο δράστης», δήλωσε ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ήταν ένα τόσο φρικτό έγκλημα που ακόμη και το ελάχιστο ίχνος υποκρισίας μάς προκαλεί ντροπή», πρόσθεσε, καλώντας τους ευρωβουλευτές να επαγρυπνούν ώστε «η Ευρώπη, τα κράτη μέλη ή οι θεσμοί» να μην συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε «αμφιλεγόμενο παιχνίδι» στην υπόθεση αυτή.

«Δεν είναι ο ρόλος μου να πω ποιος θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα τίνος εδώ», υπογράμμισε χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ υπερασπίσθηκε σήμερα τις πωλήσεις όπλων προς το Ριάντ σε μία άσκηση πολιτικής και διπλωματικής ισορροπίας κατά την οποία κατήγγειλε παράλληλα την «τρομερή δολοφονία» του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Γαλλία δεν θα λάβει αποφάσεις για τις σχέσεις της με τη Σαουδική Αραβία μέχρι ότου είναι ξεκάθαρα τα στοιχεία γύρω από τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, δήλωσε πηγή από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Αν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις στο μέλλον, θα ληφθούν, αλλά βασισμένες σε στοιχεία που έχουν ξεκαθαρίσει και σε ευθύνες που έχουν ξεκάθαρα αποδοθεί», τόνισε η πηγή. «Δεν θα λάβουμε καμία βιαστική απόφαση για το μέλλον της στρατηγικής μας σχέσης», εξήγησε.

Ο θάνατος του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Σαουδάραβες αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι πράκτορες της χώρας ευθύνονται για τον φόνο του, όμως δίνουν διάφορες εκδοχές για τις συνθήκες του θανάτου του.Την Κυριακή, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει τις εξαγωγές όπλων προς την Σαουδική Αραβία. Το Βερολίνο κάλεσε και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο, όσο η Σαουδική Αραβία δεν ρίχνει φως στην υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να ματαιωθεί συγκεκριμένο σημαντικό συμβόλαιο πώλησης όπλων προς την Σαουδική Αραβία, χωρίς η χώρα του να είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE