Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Αύξηση κατά 7,79% στο κόστος των σαρακοστιανών

0
Γενική Γραμματεία Εμπορίου: Αύξηση κατά 7,79% στο κόστος των σαρακοστιανών

Έρευνα στο πλαίσιο έναρξης της περιόδου της Σαρακοστής, αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων που λόγω των ημερών παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ποραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Όπως προέκυψε, σε σχέση με το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 7,79% στο κόστος του καλαθιού με είδη που καταναλώνονται τη Σαρακοστή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η προαναφερόμενη αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών (ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%, η πατάτα 48,61%, οι τομάτες 20,56 %, το λάχανο 50%). Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών (μεγέθη, προέλευση κλπ) και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.

Συνοπτικά το μέσο κόστος του καλαθιού υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία αυτή κυμαίνεται μεταξύ 31,49 ευρώ και 107,40 ευρώ.

Η έρευνα διεξήχθη στα πλαίσια των τακτικών τιμοληψιών του τμήματος Παρατηρητηρίου Τιμών την περίοδο από 25/2/2019 έως 6/3/2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

Σημειώνεται ότι οι τιμές της λαγάνας αφορούν εκτιμήσεις και όχι πραγματικές τιμές.

Πίνακας

ΠΡΟΪΟΝ Μ.Ο. 2018 Μ.Ο. 2019 Διαφ % Διαφ.

ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΚΑΤΕΨ. 14,05 13,92 -0,13 -0,93%

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΨ 7,18 7,26 0,08 1,11%

ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΤΕΨΥΓ 15,24 17,89 2,65 17,39%

ΤΑΡΑΜΑΣ ΛΕΥΚΟΣ 16,92 17,04 0,12 0,71%

ΤΑΡΑΜΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ 5,31 5,31 0 0,00%

ΛΕΜΟΝΙΑ 0,93 0,83 -0,1 -10,75%

ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ 1,74 2,03 0,29 16,67%

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΞΕΡΑ 0,57 1,13 0,56 98,25%

ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΦΡ. 1,66 1,73 0,07 4,22%

ΛΑΧΑΝΟ 0,62 0,93 0,31 50,00%

ΜΑΡΟΥΛΙ 0,48 0,52 0,04 8,33%

ΤΟΜΑΤΕΣ 1,07 1,29 0,22 20,56%

ΣΚΟΡΔΟ 0,46 0,45 -0,01 -2,17%

ΠΑΤΑΤΕΣ 0,72 1,07 0,35 48,61%

ΕΛΙΕΣ 5 5,28 0,28 5,60%

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΓΕΥΣΕΙΣ 8,83 8,52 -0,31 -3,51%

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΚΑΡΠΟΥΣ 9,12 9,12 0 0,00%

Φωτο αρχείου

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE