Στο πλαίσιο των ειδικών προβολών, το 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνει μία αφιερωματική προβολή στη μνήμη του σκηνοθέτη και συγγραφέα Κώστα Βρεττάκου, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Νοεμβρίου.
Η μοναδική ταινία μυθοπλασίας που γύρισε ο Κώστας Βρεττάκος, “Τα παιδιά της Χελιδόνας”, θα προβληθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 18.00 στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101-Μετρό Βικτώρια) με εισαγωγική ομιλία από τον κριτικό κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλο.
Η ταινία αποτελεί μία από τις σπάνιες απόπειρες του εγχώριου κινηματόγραφου να καταπιαστεί με τον εμφύλιο πόλεμο και το αντάρτικο, με πολλές μπρεχτικές αναφορές στη σχέση κινηματογράφου και πραγματικότητας.
Λίγα λόγια για την ταινία
Τα παιδιά της Χελιδόνας/The Children of Helidona (Σκην.: Κώστας Βρεττάκος, 1987, Ελλάδα, 118’)
Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Ληναίος, Δημήτρης Πουλικάκος, Ηλίας Λογοθέτης, Ηρώ Κυριακάκη, Στέλιος Λιονάκης, Μαρία Μαρτίκα, Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου έξι αδέλφια από το χωριό Χελιδόνα, χωρίζονται. Τα τρία στρατολογούνται στους αντάρτες και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στην πόλη, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Όταν 40 χρόνια μετά ένα από τα αδέλφια πεθαίνει, τα υπόλοιπα μαζεύονται στο χωριό τους. Κοιτάνε τις ζωές τους, συζητούν, θυμούνται, κάνουν αυτοκριτική. Η ταινία σάρωσε τα Βραβεία και τις Διακρίσεις στο 28ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1987.
Ο Κώστας Βρεττάκος
Ο Κώστας Βρεττάκος (1938-2018) γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, τέχνη στην οποία όμως ποτέ δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος. Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την «Επιθεώρηση Τέχνης» ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα». Από το 1977, παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά από ταινίες από τις οποίες ξεχώρισαν το ντοκιμαντέρ «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και η ταινία μεγάλου μήκους «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987). Παράλληλα, η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Τρία Φύλλα». Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), στη συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006). Το 2009 εξέδωσε τη μυθιστορία «Περαστικός από το Ρέικιαβικ» (εκδ. Ποταμός), το 2016 το πεζογράφημα «Ασκήσεις περιέργειας» (μυθιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία, σύμφωνα με τον ίδιο, εκδ. Ποταμός), που τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, και το 2018 την ποιητική συλλογή με νεανικά του ποιήματα, «Προστιθέμενη αξία» (εκδ. Πόλις). Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 80 ετών.
http://bit.ly/2JXh8SE