Αλ. Τσίπρας: «Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον διάλογο της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες»

0
Αλ. Τσίπρας: «Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στον διάλογο της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες»

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, άνοιξαν οι εργασίες της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα. Η διάσκεψη έχει δεδομένη την επιτυχία της πριν ακόμη ξεκινήσει, κι αυτό προκύπτει από το πλήθος των συμμετεχόντων, τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Tο όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «σήμερα η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, με ρυθμό ανάπτυξης το 2018 στο 2,1 % και στο 2,5% για το 2019 κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας, ενώ ο τουριστικός τομέας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με το φετινό στα 35 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Καταφέραμε να έχουμε αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες με την ανεργία σε μείωση από 27% στο 19% και η απασχόληση κατά 70% αφορά σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης», τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως δυναμική οικονομία με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό αλλά και ως και αναντικατάστατος περιφερειακός διακομετακομιστικός κόμβος. Παράλληλα ξεκλειδώνονται τα προβλήματα των δυτικών Βαλκανίων, επιμένουμε διαρκώς στην ανάγκη βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, όπως και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην διήμερη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερες από 30 χώρες. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών, τους υπουργούς και τους αξιωματούχους της ΕΕ και των αραβικών χωρών, δίνουν επίσης το «παρόν» ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι αραβικών και ελληνικών επιμελητηρίων.

Το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ηγετών και των αξιωματούχων των κρατών και της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν την Τρίτη με τις ομιλίες, μεταξύ άλλων, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου.

Tο μεταναστευτικό και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η ευρωπαϊκή και οι αραβικές πολιτικές γειτονίας στη Μεσόγειο, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, περιβαλλοντικά ζητήματα και ενεργειακά θέματα, περιλαμβάνονται στις εργασίες της συνόδου που εστιάζει στον ευρω-αραβικό διάλογο, ως «γέφυρα επικοινωνίας, που συνδέει ταχέως δύο μεταβαλλόμενους κόσμους», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Σχετική είδηση:Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο

http://bit.ly/2JXh8SE