Ένα δίλεπτο «μπλακ άουτ» της ΑΕΚ ήταν αρκετό στη Μπάγερν που έφυγε με 2-0 από το ΟΑΚΑ

0
2018 88
2018 88

Ό,τι έχτιζε επί 60 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο η ΑΕΚ απόψε κόντρα σε μια από τις ισχυρότερες ομάδες του πλανήτη, την Μπάγερν Μονάχου, το «γκρέμισε» μέσα σε μόλις δύο λεπτά όταν και δέχτηκε δύο «φτηνά» γκολ στο κατάμεστο ΟΑΚΑ από τη γερμανική ομάδα και γνώρισε την τρίτη ήττα στον 5ο όμιλο του Champions League. Ο Χάβι Μαρτίνεθ (61΄) και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (63΄) έβγαλαν από το αγωνιστικό αδιέξοδο την ομάδα του Κόβατς που δεν μπορούσε να βρει τρόπους να να διασπάσει την άψογα στημένη από τον Μαρίνο Ουζουνίδη άμυνα της «Ένωσης».

Ωστόσο η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, παρά το μυαλωμένο παιχνίδι των πρωταθλητών Ελλάδος και το παθιασμένο παιχνίδι που βοήθησαν ώστε να καλυφθεί η δεδομένη εκ των προτέρων ανωτερότητα της Μπάγερν έναντι της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ από το ξεκίνημα του αγώνα προσπάθησε και έδωσε πολλές μάχες στο χώρο του κέντρου, αλλά η ποιότητα των παικτών της Μπάγερν δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να κάνουν το παιχνίδι τους και να βγάλουν μπάλες μπροστά προς τους Πόνσε και Κλωναρίδη. Για την ακρίβεια στη μεσαία γραμμή η ΑΕΚ δεν μπόρεσε στο πρώτο εικοσάλεπτο ούτε καν να κρατήσει την μπάλα και να δώσει ανάσες στην άμυνα που πέρασε μερικές πολύ δύσκολες στιγμές. Η κατοχή μπάλας ξεπερνούσε το 70% ενώ οι γηπεδούχοι είχαν προλάβει να αλλάξουν μόλις 8 πάσες μέχρι το 15΄ σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της UEFA.

Παρ΄όλα αυτά η ελληνική ομάδα άντεξε στην ασφυκτική πίεση που ασκούσαν από ψηλά οι αντίπαλοι παίκτες και εύκολα ή δύσκολα απωθούσαν τους κινδύνους από την εστία του Μπάρκα. Προϊόντος του χρόνου η ομάδα του Ουζουνίδη πήρε κάποια μέτρα στο γήπεδο, πρόσπαθησε να απειλήσει την Μπάγερν και έφτασε δύο φορές με αξιώσεις στα καρέ του Νόϊερ: Στο 20ο λεπτό ο Πόνσε βγήκε πολύ ωραία στην πλάτη της άμυνας των Βαυαρών εξαπέλυσε σουτ – «κεραυνό» που πέρασε λίγο άουτ από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Νόϊερ. Οκτώ λεπτά αργότερα από πολύ ωραίο συνδυασμό των παικτών της ΑΕΚ ο Χουλτ έβγαλε ωραία τη σέντρα από αριστερά ο Μάνταλος έπιασε την γυριστή κεφαλιά που όμως δεν ανησύχησε τον Νόϊερ, «ζεσταίνοντας» για τα καλά την εξέδρα.

Από την απέναντι πλευρά η ομάδα του Κόβατς ναι μεν είχε την συντριπτική υπεροχή και κατοχή της μπάλας, ωστόσο δεν έβρισκε λύσεις απέναντι στην σχεδόν αλάνθαστη άμυνα της ΑΕΚ, παρ΄όλα αυτά έφτασε πολύ κοντά στο γκολ δύο φορές (27΄ Τιάγκο, 39΄ Γκνάμπρι).

Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη ρίσκαραν κάπως περισσότερο, πίεσαν και αυτοί ψηλά την άμυνα των Γερμανών και κέρδισαν μερικές «μάχες» που αναπτέρωσαν το ηθικό για να πάρει κάτι καλύτερο και από το «Χ». Όμως παρά την καλή κυκλοφορία της μπάλας, παρά το πάθος και την σιδερένια θέληση, δεν μπόρεσε να απειλήσει τα καρέ του Νόϊερ και να δημιουργήσει σοβαρή απειλή, αν εξαιρέσουμε ένα πολύ καλό σουτ του Μπακασέτα στο 53ο λεπτό λίγο έξω από την περιοχή που έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Νόϊερ μετά από εξαιρετική προσπάθεια του διακριθέντα Γαλανόπουλου και ένα ανάποδο ψαλίδι του Κλωναρίδη από καλή θέση.

Είναι γνωστό πια ότι στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν επιτρέπεται …ούτε λεπτό χαλάρωση και έλλειψη συγκέντρωσης, κάτι που πλήρωσε πολύ ακριβά η ΑΕΚ και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια με Άγιαξ και Μπενφίκα. Το πλήρωσε δυστυχώς και απόψε και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο, καθώς η Μπάγερν εκμεταλλευόμενη τα πολλά πρoβλήματα που είχε από δεξιά στην άμυνα η «Ενωση» «χτύπησε» δύο φορές μέσα σε δύο λεπτά και μάλιστα με πανομοιότυπο τρόπο. Στο 61΄ ο 30άρης πια Μαρτίνεθ πήρε το «ριμπάουντ» από απόκρουση του Μπάρκα μετά από «τρύπα» της ΑΕΚ από δεξιά στην άμυνα και άνοιξε το σκορ «παγώνοντας» τους φίλους της ΑΕΚ (0-1).

Πριν προλάβουν να συνέλθουν από την «ψυχρολουσία» οι παίκτες της ΑΕΚ από ένα γκολ που δέχθηκαν σε ένα σημείο μάλιστα του αγώνα που είχαν ισορροπήσει, δέχθηκαν και δεύτερο γκολ: Μεγάλο κενό από δεξιά και πάλι στην άμυνα της ΑΕΚ, όπου ο Γκνάμπρι έβγαλε μόνο του τον Ραφίνια που σαν σε …προπόνηση έδωσε έτοιμο γκολ με παράλληλη σέντρα στο ύψος της μικρής περιοχής στον Λεβαντόφσκι που απλά την έσπρωξε στα ανυπεράσπιστα δίχτυα της ΑΕΚ στο 63΄ (0-2).

Ουσιασικά το ματς τελείωσε εκεί για την ΑΕΚ, παρά τις (καθυστερημένες) αλλαγές του Ουζουνίδη και την είσοδο των Μπογέ ( στο 64΄, γιατί άραγε τόσο αργά;) και Άλεφ, ενώ τις αλλαγές έκλεισε ο Γκάλο αντί του Γαλανόπουλου που έδωσε μια «φρεσκάδα» στα τελευταία λεπτά.

Από την ΑΕΚ ξεχώρισαν οι Γαλανόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Μπακασέτας, Μάνταλος (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο), ενώ παρά το πολύ τρέξιμο και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Πόνσε και Κλωναρίδης δεν έδωσαν τα αναμενόμενα στην επίθεση της «Ενωσης», ωστόσο δεν τροφοδοτήθηκαν και σωστά από το κέντρο.

Διαιτητής: Αλεκσέι Κουλμπάκοφ (Λευκορωσία)

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος (84΄ Γκάλο), Σιμόες, Μπακασέτας, Μάνταλος (76΄ Αλεφ), Κλωναρίδης (64΄ Μπογέ), Πόνσε

ΜΠΑΓΕΡΝ (Νίκο Κόβατς): Νόιερ, Κίμιχ, Σίλε, Χούμελς, Ραφίνια, Τιάγκο Αλκάνταρα, Χάβι Μαρτίνες, Χάμες Ροντρίγκες (62΄ Γκορέτσκα), Ρόμπεν, Γκνάμπρι (75΄ Μίλερ), Λεβαντόφσκι (84΄ Σάντρο Βάγκνερ)

* Δύο φορές άναψαν καπνογόνα στη θύρα των φανατικών της ΑΕΚ. Μία πριν από την έναρξη του αγώνα και μία με το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, πυκνός καπνός κάλυψε το ΟΑΚΑ. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΠΑΕ και τις διαρκείς προειδοποιήσεις, κάποιοι δεν άκουσαν και δύσκολα η ΑΕΚ θα αποφύγει την τιμωρία από την UEFA.

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

sports.ert.gr.