Στοιχεία email 1,5 εκατ. χρηστών «ανέβηκαν» στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους

0
Στοιχεία email 1,5 εκατ. χρηστών «ανέβηκαν» στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους

Τα στοιχεία των διευθύνσεων email 1,5 εκατομμυρίου νέων χρηστών του Facebook μπορεί να «ανέβηκαν ακουσίως» στον ιστότοπο, σύμφωνα με σχετική παραδοχή των υπευθύνων της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι, τον Μάρτιο, το Facebook σταμάτησε να προτείνει επαλήθευση των email με password (κωδικό πρόσβασης) ως επιλογή για τους χρήστες του εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούσαν λογαριασμό στον ιστότοπο για πρώτη φορά.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επισημαίνεται: «Υπολογίζουμε ότι είναι πιθανόν να ανέβηκαν στοιχεία email περίπου 1,5 εκατομμυρίου χρηστών (χωρίς τη συγκατάθεσή τους). Αυτές οι επαφές δεν κοινοποιήθηκαν πουθενά και τις διαγράφουμε». Όπως αναφέρθηκε, οι χρήστες θα ειδοποιηθούν σχετικά, ενώ διευκρινίστηκε ότι το τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε την κατάσταση αυτή διορθώθηκε.

Η είδηση για το νέο σκάνδαλο διαρροών που πλήττει την εταιρεία ανακοινώθηκε και από το  Business Insider και είναι ένα ακόμα νέο που φέρνει σε δύσκολη θέση τους αρμόδιους του δημοφιλέστερου, ως σήμερα, εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook.

Το εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης με δισεκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο συνδέθηκε επίσης στο παρελθόν  με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία απέκτησε και καταχράσθηκε τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Αξιοσημείωτο είναι, μεταξύ άλλων, το τεχνικό πρόβλημα που εξέθεσε τους κωδικούς πρόσβασης εκατομμυρίων χρηστών σε αναγνώσιμη μορφή -στα εσωτερικά συστήματα της εταιρείας- για τους υπαλλήλους της.

Οι επικριτές του Facebook αναφέρουν ακόμα πως, κατά καιρούς, οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν παραπλανηθεί, ώστε να παραχωρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα προς εκμετάλλευση στην εταιρεία, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Επιπλέον, η πλατφόρμα του Facebook έχει συγκεντρώσει στο παρελθόν αρνητικές κριτικές, για τις περιπτώσεις που έχει λειτουργήσει ως μέσο για την καλλιέργεια της ρητορικής μίσους ή για την άσκηση προπαγάνδας σε προεκλογικές περιόδους. Από τη μεριά τους οι υπεύθυνοι έχουν δεσμευτεί για την υιοθέτηση των απαραίτητων πρακτικών, που θα επιτρέψουν στο Facebook να λειτουργεί με πιο «δημοκρατικό» και ασφαλή τρόπο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Business Insider

Φωτογραφία: AP /Wilfredo Lee

http://bit.ly/2JXh8SE