«Η Ανατολή έδυσε» – εκδήλωση του ΙΔΙΣΜΕ στο Πολεμικό Μουσείο

0
«Η Ανατολή έδυσε» – εκδήλωση του ΙΔΙΣΜΕ στο Πολεμικό Μουσείο

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών διοργανώνει την Πέμπτη 2 Μαΐου και ώρα 18.30 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών (Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας) εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη
Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)»,  και την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε».

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του 20ού αιώνα, το ΙΔΙΣΜΕ, με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβε την έκδοση του αρχείου του Μικρασιάτη δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Μισαηλίδη (1883, Νικομήδεια Βιθυνίας – 1955. Ν. Σμύρνη, Αθήνα).

Ο Μισαηλίδης από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922 ακολούθησε την Ελληνική Στρατιά στα βάθη της Ανατολίας και κατέγραψε τα τεκταινόμενα της Εκστρατείας για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής. Οι ανταποκρίσεις του αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης, μιας εποχής που σημαδεύτηκε από τη δίνη του πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» του Αλέξανδρου Παπαηλιού πραγματεύεται την αποκοπή του ομφάλιου λώρου του Ελληνισμού με την Ανατολή, μέσα από τις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, καθώς από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το σενάριο υπογράφει ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, την ιστορική επιμέλεια η Ειρήνη Σαρίογλου, η αφήγηση είναι του Γιώργου Κέντρου και η μουσική του Γιάννη Βοργία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν Κράτηση θέσεων καθημερινά 09:00-16:00 στο 210-6669131 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@idisme.gr 

http://bit.ly/2JXh8SE