Βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Κασόγκι- Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις (video)

0
Βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Κασόγκι- Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις (video)
προσωπικά αντικείμενα του κ 2018
Βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα του Κασόγκι- Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις (video)

Η τουρκική αστυνομία βρήκε δύο βαλίτσες και προσωπικά αντικείμενα που πιστεύεται ότι ανήκουν στον δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε σε ένα όχημα του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η μια ομάδα Σαουδαράβων συνόδευε τους Τούρκους ερευνητές, την ώρα που διεξήγαγαν την έρευνα στον χώρο στάθμευσης όπου εντοπίστηκε το όχημα, στη συνοικία Σουλτάνγκαζι χθες.

Στον ιστότοπό του το CNN Turk αναφέρει ότι οι ερευνητές βρήκαν έναν υπολογιστή και έγγραφα εντός του οχήματος, που όπως λένε ανήκουν στον Κασόγκι.

Τούρκοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από Σαουδάραβες πράκτορες τη 2α Οκτωβρίου. Δεν φάνηκε να μεταφέρει προσωπικά αντικείμενα όταν εισήλθε στο προξενείο εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τα βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης.

  • Κωνσταντινούπολη:Βρέθηκε διαμελισμένη η σορός του Κασόγκι σε πηγάδι σύμφωνα με το Sky News

Η έρευνα στο όχημα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης σταμάτησε και θα ξεκινήσει εκ νέου αύριο το πρωί, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η κοινή ομάδα που συγκροτήθηκε από Τούρκους και Σαουδάραβες ερευνητές διεξήγαγε επίσης έρευνες στην κατοικία του γενικού προξένου και στο γενικό προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Διεθνείς αντιδράσεις

G7:Πολλά τα ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, διατύπωσαν τη λύπη τους σήμερα καθώς «οι εξηγήσεις που δόθηκαν» σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι «αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις».

«Η επιβεβαίωση του φόνου» από τις σαουδαραβικές αρχές «είναι ένα πρώτο βήμα (…) όμως οι εξηγήσεις που δόθηκαν αφήνουν πολλά ερωτήματα χωρίς απάντηση» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, όπου απευθύνουν έκκληση για μια έρευνα «ενδελεχή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχεία από τη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές».

«Οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονίας πρέπει να λογοδοτήσουν. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί ποτέ» υπογραμμίζουν οι υπουργοί της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και ΗΠΑ) και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ερωτηθείς η εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι «Ο εντοπισμός της σορού του Κασόγκι είναι ένα από τα ερωτήματα για τα οποία αναμένουμε μια απάντηση και περιμένουμε επομένως τα αποτελέσματα της τουρκικής έρευνας» συμπλήρωσε.

 Πολλές «σκιές» στην υπόθεση επισημαίνει η ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είπε σήμερα ότι λυπάται, διότι υπάρχουν πάρα πολλές «σκιές» που συνεχίζουν να καλύπτουν τις συνθήκες θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι.

«Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αφήνουν πολλές σκιές» δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης επί αυτού του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ένας συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων πραγματοποιήθηκε όμως εμείς γνωρίζουμε ακόμη πολύ λίγα σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, η οποία έκρινε πως έγινε «ένα πρώτο βήμα προς την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών».

«Δεν θέλουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπέρ της ελευθεροτυπίας στη Σαουδική Αραβία, στο σύνολο της περιοχής του Κόλπου και παντού στον κόσμο» τόνισε, ζητώντας να διεξαχθεί «μια ταχεία, ξεκάθαρη και διαφανής έρευνα» από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

«Το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον ενός μονάχα δημοσιογράφου, όπου κι αν είναι αυτό, είναι ένα έγκλημα εναντίον της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης, (…) ένα έγκλημα εναντίον όλων μας» επισήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι αντιδράσεις της ΕΕ από τώρα θα εξαρτηθούν από τις σαουδαραβικές αρχές».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,Anadolu