Αιγιαλίτιδα ζώνη: Πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Τσίπρα- Τα επόμενα βήματα

0
Αιγιαλίτιδα ζώνη: Πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Τσίπρα- Τα επόμενα βήματα
ζώνη πρώτη σύσκεψη στο υπ 2018
Αιγιαλίτιδα ζώνη: Πρώτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ υπό τον Τσίπρα- Τα επόμενα βήματα

Σε αυστηρούς τόνους απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών στους ισχυρισμούς της Άγκυρας που αμφισβητεί το δικαίωμα για την επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να εξεταστεί πώς θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας, ενώ θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.

Όπως σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μην προχωρήσει με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Όπως γίνεται ακόμα γνωστό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.

Ακόμα, επισημαίνεται πως έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Ερντογάν.

Τρεις ημέρες μετά την εξαγγελία περί επικείμενης επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο, και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα την πρώτη του ενημέρωση στο υπουργείο Εξωτερικών από υπηρεσιακούς παράγοντες, η Άγκυρα αντέδρασε με προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της για το Αιγαίο.

“Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση» τόνισε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με μια σκληρή ανακοίνωση απάντησε  στην Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, διαμηνύοντας πως η σχετική απόφαση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» επεσήμανε ο κ. Γεννηματάς.

Πολιτικές αντιδράσεις 

Τις τουρκικές αιτιάσεις απορρίπτουν και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα και προχειρότητα ο κ. Κοτζιάς, έχοντας ήδη απομακρυνθεί από το ΥΠΕΞ, χώρισε τη χώρα στη μέση. Το έκανε προαναγγέλλοντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο και μάλιστα με τη συγκατάθεση του κ. Τσίπρα». Αυτό δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ προσέθεσε πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έδωσε έτσι τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει στη γνωστή θέση της ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι δήθεν πρόκειται για «ειδική περίπτωση».

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση, με φθηνούς εντυπωσιασμούς, υποσκάπτει θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής», επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Η επανάληψη παλιών απειλών από την τουρκική ηγεσία δεν βοηθούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Ο εθνικιστικός λαϊκισμός που εκπέμπουν ανά στιγμές Τούρκοι αξιωματούχοι διαταράσσει το κλίμα καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει τους δύο λαούς» επεσήμανε το Ποτάμι. Στην ανακοίνωσή του επίσης επισημαίνει την ανάγκη υλοποίησης της πρότασης του, για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε «εκεί να διαμορφώνεται η πατριωτική γραμμή και να δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα ευρύτερης συνεννόησης».

Το πρωί ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Πέτρος Μαυροειδής μετέβη στο Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά από πρόσκληση του Μ. Τσαβούσογλου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ήταν προγραμματισμένη από την Παρασκευή (πριν την εξαγγελία επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης), και ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, καθώς ενώ συνεχίζει το Barbaros να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ , η μεν Τουρκία έχει προαναγγείλει την έναρξη γεώτρησης πιθανότατα στην περιοχή Alanya-1, ενώ θα πρεπει να αναμένουμε από μέρα σε μέρα την ανακοίνωση της έναρξης της γεώτρησης της ΕΧΧΟΝ ΜΟΒΙΛ στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή:ΕΡΤ

http://bit.ly/2JXh8SE