WWF: Το 60% των άγριων ζώων του πλανήτη χάθηκε σε διάστημα 40 ετών

0
2018 228
2018 228

Όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η WWF (μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται για την προστασία της φύσης και των άγριων ζώων) ο πληθυσμός των άγριων ζώων στον πλανήτη μειώθηκε κατά 60% σε διάστημα 40 ετών. «Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι για αυτό», τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για τη σύναψη μιας «παγκόσμιας συμφωνίας» ανάλογης με αυτήν του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία θα λειτουργήσει ως ένα είδος «εγγύησης» για την προστασία της φύσης σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην 12η ετήσια έκθεση Του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) με τίτλο “Living Planet” αναφέρεται χαρακτηριστικά: Ο πληθυσμός των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών, των αμφίβιων και των ψαριών μειώθηκε κατά 60% από το 1970 ως το 2014. Οι ειδικοί της οργάνωσης δημοσίευσαν τα συγκεκριμένα στοιχεία με τη συνεργασία της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη μελέτη (η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση 16.700 πληθυσμών -4.000 είδη) τη χειρότερη εικόνα ως προς την εξαφάνιση των άγριων ζώων παρουσιάζει η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής, όπου το 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων εξαφανίστηκε σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα,  με μόλις το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Απώλειες άγριων ζώων σε ποσοστό 31% σημειώνονται σε περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος, στο οποίο ζουν τα άγρια ζώα, η έντονη γεωργική δραστηριότητα, οι εξορύξεις και η αστικοποίηση όλο και περισσότερων περιοχών του πλανήτη συμβάλλουν στη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των άγριων ζώων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, μόνο το 25% των εδαφών παγκοσμίως δεν έχουν αλλοιωθεί ή μεταβληθεί από την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί σε λιγότερο από 10% το 2050. Η λαθροθηρία, η υπεραλιεία , οι ασθένειες και η μόλυνση αποτελούν επίσης αιτίες που αναμένεται να επιβαρύνουν σημαντικά την χλωρίδα και την πανίδα παγκοσμίως.

«Η κατάρρευση του παγκόσμιου πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι η φύση πεθαίνει. Όμως αντί να βάλουμε τον πλανήτη σε μηχανική υποστήριξη, του βάζουμε ένα τσιρότο», είπε η Τάνια Στιλ, στέλεχος της WWF.

Από τη μεριά του, ο καθηγητής Κεν Νόρις, διευθυντής επιστημών στην Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, υποστήριξε ότι «δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα» παρά τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Τονίζοντας την ανάγκη μιας δέσμευσης -σε παγκόσμιο επίπεδο- για την επίλυση του προβλήματος, ο Τόνι Τζούνιπερ, εκτελεστικός διευθυντής της WWF, ανέφερε: «Χρειαζόμαστε μια νέα διεθνή συμφωνία, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για τη φύση προκειμένου να βοηθήσουμε τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προβλήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE