Virtual Palais: Η εικονική πραγματικότητα αποκτά το δικό της χώρο στο Palais de Tokyo

0
Virtual Palais: Η εικονική πραγματικότητα αποκτά το δικό της χώρο στο Palais de Tokyo

Πριν από λίγες ημέρες, το Palais de Tokyo στο Παρίσι μαζί με το περιοδικό Fisheye, εγκαινίασαν το Virtual Palais, έναν χώρο που θα φιλοξενεί  έργα εικονικής πραγματικότητας. Είναι η πρώτη φορά που ένα γαλλικό μουσείο αφιερώνει ένα μόνιμο χώρο σε αυτήν την τεχνολογία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εικονική πραγματικότητα συνυπάρχει με την τέχνη. Πολλά κινηματογραφικά φεστιβάλ, εντός κι εκτός Γαλλίας, έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή στο πρόγραμμά τους. Εκτός Γαλλίας, καλλιτέχνες που δουλεύουν με αυτή την τεχνολογία έχουν ήδη βρει μόνιμους χώρους για να εγκαταστήσουν τα έργα τους.

Προς το παρόν, στη νέα αίθουσα του Palais de Tokyo μπορεί κανείς να δει μόνο τρία έργα. Το φθινόπωρο του 2019, όμως, το μουσείο θα παρουσιάσει νέους καλλιτέχνες.

Το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε, «Gigamaku» του Antwan Horfee, μας βυθίζει σε έναν ψυχεδελικό κόσμο. Καταπιεστικά σκούρα κόκκινα σχήματα, φωτεινά χρώματα, μίσχοι μήλων και περίεργα μανιτάρια, συνθέτουν ένα τοπίο που παραπέμπει στηn Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα ως μια πύλη σε ένα νέο κόσμο.

Σε μια άλλη αίθουσα, εκτίθενται διάφορα γλυπτά της Γαλλίδας Julien Creuzet. Οι επισκέπτες καλούνται να φορέσουν ένα κράνος εικονικής πραγματικότητας και να καθίσουν σε μια περιστρεφόμενη πολυθρόνα. Εδώ έχει κανείς την αίσθηση ότι διεισδύει σε ένα αφηρημένο κολάζ. Ένας αναπτήρας, ένα νόμισμα και ένα μεγάλο ποπ κορν αιωρούνται. Όταν ο επισκέπτης βγάζει το κράνος, βρίσκεται να περιβάλλεται από τα γλυπτά.

Το τρίτο έργο είναι το «7 αλχημείες» του Αργεντίνου Julio Le Parc, ενός από τους πρόδρομους της κινητικής τέχνης. Το έργο του περιβάλλει τον επισκέπτη με ένα σύννεφο από πολύχρωμες σπειροειδείς ή σωληνοειδείς κουκίδες. Πρόκειται για μια άλλη παρουσίαση των έργων ζωγραφικής του που αποτελείται από 14 αποχρώσεις.

ΠΗΓΗ: Ladn

 

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE