To Facebook «μπλοκάρει» τον ακραίο και ρατσιστικό λόγο

0
To Facebook «μπλοκάρει» τον ακραίο και ρατσιστικό λόγο

Σε διαγραφή των λογαριασμών προσώπων που, με τα μηνύματα και τις αναρτήσεις τους, προωθούν τη ρητορική μίσους ή ενθαρρύνουν την άσκηση βίας μέσα από τον ακραίο, βίαιο, ρατσιστικό ή αντισημιτικό λόγο, προχώρησαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Facebook από εχθές, Πέμπτη 2 Μαΐου.

Ανάμεσά σε εκείνους που υφίστανται τις συνέπειες της απαγόρευσης του δημοφιλούς εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης είναι ο Λούις Φάρακαν, επικεφαλής της οργάνωσης «Έθνος του Ισλάμ» και ο Άλεξ Τζόουνς ιδρυτής του ιστότοπου “Infowars”.

Όπως δήλωσαν σε σχετική ανακοίνωση οι αρμόδιοι της εταιρίας που έχουν ιδρύσει ο Μαρκ Ζούκερμπερκ και οι συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: «Πάντα απαγορεύαμε τα πρόσωπα ή τις οργανώσεις που προωθούν ή επιδίδονται στη βία και το μίσος, όποια κι αν είναι η ιδεολογία τους».

Οι πρόσφατες επιθέσεις – από έναν ακροδεξιό Αυστραλό- σε δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, έφεραν για μια ακόμα φορά στη δημοσιότητα το ζήτημα της σημασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με το αν και κατά πόσο αυτά είναι ικανά να προωθούν και να προστατεύουν τις αρχές της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών στον πλανήτη. Αιτία, το γεγονός ότι ο δράστης των επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε (σε «ζωντανή μετάδοση» στο Facebook) βίντεο από τις επιθέσεις του.

Ανάμεσα σε εκείνους που οι λογαριασμοί τους στο Facebook απαγορεύτηκαν είναι ο 85χρονος Λούις Φάρακαν, επικεφαλής του «Έθνους του Ισλάμ», μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1930. Τα μέλη της αναγνωρίζονται από το παπιγιόν που φοράνε και είναι γνωστά για τις ακραίες θέσεις τους, συχνά αντισημιτικές και ομοφοβικές.

«Ο Χίτλερ ήταν ένας μεγάλος άνδρας», είχε δηλώσει ο Φάρακαν το 1984 σε συνέντευξή του. Από τη μεριά του, ο Αμερικανός ράπερ Σνουπ Ντογκ ανήρτησε στο Istagram δύο βίντεο υποστήριξης στον Φάρακαν, στα οποία προσβάλει το Facebook.

Παρόμοια απαγόρευση σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του διαδικτυακού του λογαριασμού επιβλήθηκε από τους αρμόδιους του Facebook και στον 45χρονο Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος είναι γνωστός συνωμοσιολόγος της άκρας δεξιάς, ιδρυτής του ιστότοπου Infowars. Στο πλαίσιο απαγόρευσης των πρακτικών και της ρητορικής του μίσους, οι χρήστες του Facebook δεν θα μπορούν πλέον να αναρτούν βίντεο του Infowars.

Ο Πολ Νίλεν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έγινε επίσης στόχος της απαγόρευσης, όπως και ο Μάιλο Γιαννόπουλος, ο Βρετανός ακροδεξιός υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής.

Και η  Αμερικανίδα Λόρα Λούμερ, που συνηθίζει να  αναρτά βίντεο κατά των μουσουλμάνων, ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν θα μπορούν πια να κάνουν αναρτήσεις μίσους στο Facebook . Τον Νοέμβριο η Λούμερ δέθηκε σε ένα κτίριο της εταιρείας του Twitter, στη Νέα Υόρκη, για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του ιστότοπου να μπλοκάρει τις αναρτήσεις της.

Ο Βρετανός Πολ Τζόζεφ Γουότσον, που προωθεί θεωρίες συνωμοσίας και αναρτά στο διαδίκτυο ακραία βίντεο, ήταν επίσης ένας από τους χρήστες που «αποκλείστηκαν» από το Facebook εξαιτίας του περιεχομένου των αναρτήσεών του.

Οι απαγορεύσεις του Facebook αφορούν και το Instagram το οποίο ανήκει επίσης στην ίδια εταιρεία. Όπως διευκρίνισαν οι αρμόδιοι του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, σκοπεύουν επίσης να θέσουν εκτός λειτουργίας σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς που δημιουργούνται για να εκπροσωπούν τα πρόσωπα που ακολουθούν τις πρακτικές και τη ρητορική του μίσους. Επιπλέον, το Facebook δεν θα επιτρέπει την προώθηση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν τα πρόσωπα αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

http://bit.ly/2JXh8SE