«Stolen Goods Tour»: Μια ξενάγηση-«διαμαρτυρία» στο Βρετανικό Μουσείο

0
«Stolen Goods Tour»: Μια ξενάγηση-«διαμαρτυρία» στο Βρετανικό Μουσείο

Μια ανεπίσημη ξενάγηση στα αντικείμενα-εκθέματα, που έχουν συλλεχθεί από διάφορες χώρες του κόσμου και παρουσιάζονται στο Βρετανικό Μουσείο, διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο (8/12)  από τη θεατρική ομάδα διαμαρτυρίας «BP Or Not BP».

Μέλη της ομάδας με καταγωγή από την Κύπρο, το Ιράκ, τη Χαβάη, τους Αβορίγνες της Αυστραλίας και τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας μίλησαν στο πλαίσιο της δράσης «Stolen Goods Tour» («Ξενάγηση των Κλεμμένων Αντικειμένων»).

Η περιήγηση για τους περίπου 150 συμμετέχοντες που ξεναγήθηκαν στα «κλεμμένα» του Βρετανικού Μουσείου (όπως αναφέρονται και στον τίτλο της διαμαρτυρίας-ξενάγησης) ξεκίνησε από την «Αίθουσα του Διαφωτισμού». Εκεί μίλησε ο Αβορίγινας Ρόντνεϊ Κέλι, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιεί εκστρατείες  για τον επαναπατρισμό της ασπίδας Gwegal. Ο Κέλι, απόγονος έκτης γενιάς του πολεμιστή Κούμαν, εξήγησε ότι η  ασπίδα του προγόνου του έπεσε στα χέρια του Κάπτεν Κουκ, κατά την πρώτη συνάντηση Βρετανών και Αβορίγινων, το 1770 στον Κόλπο Μπότανι.

Κατά την επόμενη ξενάγηση στην έκθεση «Ασουρμπανιπάλ: Βασιλιάς της Ασυρίας, Βασιλιάς του Κόσμου». Η ιρακινής καταγωγής Σάχλα μίλησε για το γεγονός ότι, τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ χρησιμεύουν για την προώθηση της δημόσιας εικόνας της βρετανικής εταιρίας πετρελαίου BP, η οποία στήριξε την εισβολή του 2003 στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Σε μια ακόμα παρουσίαση του «Stolen Goods Tour», η Αριάνα Ντέιβις, με καταγωγή από τους Μαορί της Ν. Ζηλανδίας απηύθηνε έκκληση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστραφούν τα 2.300 πολιτιστικά αγαθά των Μαορί που παρουσιάζονται στις αίθουσές του και αποκτήθηκαν την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα με τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως «Ελγίνεια»,  όπου ο ελληνοκυπριακής καταγωγής Ντάνι Τσίβερς μίλησε για τη αφαίρεση των «Μαρμάρων» από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα και ζήτησε την επιστροφή τους. Το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα έχει συνδεθεί άμεσα με το όνομα της άλλοτε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, και μέχρι σήμερα παραμένει ένα επίκαιρο αίτημα από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων.

Το ζήτημα του επαναπατρισμού αντικειμένων ξένης πολιτιστικής κληρονομιάς από τα μουσεία της Ευρώπης φαίνεται να απασχολεί, το τελευταίο διάστημα, τους «εκπροσώπους» διαφόρων χωρών που δραστηριοποιούνται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η δράση της ομάδας «BP Or Not BP» αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: EPA

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE