O θυμός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση φλεγμονών και χρόνιων παθήσεων στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και στους ηλικιωμένους, ενώ η θλίψη δεν φαίνεται να έχει τέτοια αποτελέσματα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι όλο και πιο πιθανό να μην μπορούν να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν στο παρελθόν. Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωποι με τραυματικά γεγονότα της ζωής, όπως τον θάνατο ενός συζύγου ή την έκπτωση των κινητικών τους δεξιοτήτων. Σε αυτά τα γεγονότα είναι πολύ πιθανό να αντιδρούν με θυμό, ο οποίος, ωστόσο, έχει πιο πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τη θλίψη», δήλωσε η Μίγκαν Μπάρλοου, επικεφαλής της καναδικής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κονκόρντια.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 226 ανθρώπους στο Μόντρεαλ, ηλικίας από 59 έως 93 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η πρώτη απαρτιζόταν από τους νεότερους (ηλικίας 59-79 ετών) και η δεύτερη από άτομα πιο προχωρημένης ηλικίας (άνω των 80), οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματα θυμού και λύπης. Για τις ανάγκες της έρευνας μετρήθηκε επίσης η φλεγμονή σε δείγματα αίματος και εξετάσθηκε το κατά πόσο οι συμμετέχοντες στο ερευνητικό πείραμα έπασχαν από χρόνιες ασθένειες.
Τα αποτελέσματα της μελέτης φανερώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα του θυμού, στην εμφάνιση χρόνιων ασθενειών και στα υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Το παραπάνω εύρημα επιβεβαιώθηκε μόνο για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.
«Για τους πιο νέους ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ως ‘καύσιμο’, ως τρόπος δηλαδή για να ανταπεξέλθουν με υγιή τρόπο στα προβλήματα της ζωής και ως κινητήριος δύναμη για να πετύχουν τους στόχους τους. Γίνεται όμως πρόβλημα μετά τα 80, όταν πολλές απώλειες είναι μη αναστρέψιμες και είναι δύσκολο να κάνουν τα πράγματα που έκαναν ως τότε», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.
Προκειμένου να αναδείξουν τη σημασία της εν λόγω μελέτης, οι επιστήμονες διευκρινίσαν ότι, κατανοώντας τα χρήσιμα και τα επιβλαβή συναισθήματα, οι ηλικιωμένοι μπορούν να βοηθηθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις απώλειες και τις ματαιώσεις της ζωής τους με πιο υγιή τρόπο, περιορίζοντας τον θυμό τους.
Οι ειδικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, ο θυμός αποδεικνύεται πιο βλαβερός για την υγεία (των ηλικιωμένων) σε σχέση με τη λύπη, καθώς το συναίσθημα της λύπης φαίνεται πως βοηθά το άτομο να «αποδεσμεύεται» από στόχους (ζωής) που από μια ηλικία και έπειτα ίσως να μην είναι εφικτοί. Ως εκ τούτου δεν είναι όλα τα «αρνητικά» συναισθήματα επιβλαβή (τουλάχιστον ως προς την εμφάνιση συγκεκριμένων παθήσεων-συμπτωμάτων) αντίθετα μπορεί να είναι επωφελή υπό ορισμένες συνθήκες, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Psychology and Aging» της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE