Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, όταν τα αναλγητικά φάρμακα συνδυάζονται με μουσική, έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του πόνου.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνονται οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής προς όφελος του ανθρώπου, ωστόσο, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα -με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ– απέδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής με ιβουπροφαίνη έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται κατά 93% ο πόνος λόγω φλεγμονής, συγκριτικά με τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική (Μότσαρτ).
Σε ένα ακόμα πείραμα, ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο πόνος κατά 70%, ενώ επετεύχθη και μείωση του πρηξίματος κατά 21%, συγκριτικά με τη χρήση μόνο του φαρμάκου.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, «…Αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, όμως μπορούν να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες. Το «ιερό δισκοπότηρο» είναι να συνδυάσουμε το σωστό φάρμακο με τη μουσική, ώστε να μη χρειαζόμαστε πια την ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουμε την αναλγητική δράση».
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο συνδυασμός αναλγητικών φαρμάκων και μουσικής θα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και σε ανθρώπους, αλλά σκοπεύουν να το εξετάσουν στο μέλλον.
«Αν μπορούσαμε να «πακετάρουμε» τη μουσική και άλλες μη φαρμακολογικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και να τις δίνουμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκρέγκορτζ Μπούλατζ.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό νευρολογίας «Frontiers in Neurology».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE