Σήμερα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των κυβερνώντων Συντηρητικών με τους Εργατικούς με ζητούμενο έναν συμβιβασμό που να καθιστά εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία, ειδικά για τις 12 Απριλίου, αλλά ακόμη και για τις 22 Μαΐου. Μεταξύ άλλων θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup, «έχοντας δει την βούληση της βρετανικής Βουλής να αποφύγει το no deal, οι ηγέτες της Ε.Ε. δύσκολα θα κλείσουν την πόρτα».
Μετά την οριακή υπερψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου, που αποκλείει την άτακτη έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τη Citigroup είναι μεγάλη παράταση του Άρθρου 50 και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, σενάριο που όμως επαναφέρει και το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει η Βρετανία μέρος στις Ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός, Στίβεν Μπάρκλεϊ. Σημείωσε πάντως ότι μία τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε πλήγμα για το βρετανικό πολιτικό σύστημα. «Αν είμαστε ακόμη μέλος της Ε.Ε., βάσει των Συνθηκών θα πρέπει να κάνουμε εκλογές» εξήγησε.
Στόχος της Τερέζα Μέι είναι μία όσο το δυνατόν πιο σύντομη παράταση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Eυρωκοινοβούλιο: Ναι» στην είσοδο Βρετανών στην Ε.Ε. χωρίς βίζα
Την εξαίρεση των Βρετανών πολιτών από την υποχρέωση βίζας για παραμονή μικρής διάρκειας στην ΕΕ, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 502 ψήφους υπέρ έναντι 81 κατά και 29 αποχών. Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα της αποχώρησης της Βρετανίας και έπειτα, οι Βρετανοί πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα για να παραμείνουν στην Ένωση για συνολικά 90 ημέρες σε διάστημα 180 ημερών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, η Ε.Ε. παραχωρεί την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης μονομερώς, αλλά στη βάση της αμοιβαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν το ίδιο δικαίωμα για τα ταξίδια τους στην Βρετανία.
Μετά την έγκριση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να υιοθετηθεί επίσημα από το Συμβούλιο των Υπουργών. Εν αναμονή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ πριν από τις 12 Απριλίου.
S&P: Η Βρετανία 66 δισ. λίρες πιο «φτωχή» λόγω Brexit
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, η χαμένη οικονομική δραστηριότητα ήταν 6,6 δισ. λίρες ανά τρίμηνο κατά τα 10 τρίμηνα, που έχουν περάσει από το δημοψήφισμα, με το συνολικό κόστος να φτάνει έτσι στα 66 δισ.
«Η πλέον ορατή επίπτωση ήταν η υποτίμηση της βρετανικής λίρας, η οποία πυροδότησε αύξηση του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν να διαβρωθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση και προσθέτει: «Οι καταταναλωτικές δαπάνες θα ήταν πολύ πιο ισχυρές εάν δεν είχε συμβεί το δημοψήφισμα για το Brexit».
«Η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα λάβει το Brexit παρέλυσε τις οικονομικές αποφάσεις για το μέλλον» τονίζει ο οικονομολόγος του S&P, Μπόρις Γκλας, κάτι που όπως λέει αντανακλάται στη συρρίκνωση των επιχειρηματικών επενδύσεων το 2018.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE