Αναφορές και σχόλια ΜΜΕ για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια

0
Αναφορές και σχόλια ΜΜΕ για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια

Ανταπόκριση από τα Σκόπια, του Νίκου Φραγκόπουλου

Η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια κυριαρχεί στην ειδησεογραφία και τον σχολιασμό του σημερινού Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Το σύνολο των σχετικών δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε Έλληνας πρωθυπουργός στα Σκόπια. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παραθέτουν εκτενή αποσπάσματα από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών στην κοινή συνέντευξη Τύπου και υπογραμμίζουν ότι σε όλες τις συναντήσεις κυριάρχησε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Τα MME σημειώνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευαν, είχαν χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους τους της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που ολοκληρώθηκε με την υπογραφή αρκετών κειμένων: Σχέδιο Δράσης που υπέγραψαν οι δύο πρωθυπουργοί και προβλέπει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε μία σειρά τομείς, Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, Συμφωνία για την δημιουργία συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Πρόμαχους με το Majden της Βόρειας Μακεδονίας, Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών, Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Ταμπάνοφτσε (σύνορα Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας), Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Βόρειας Μακεδονίας για την παροχή βοήθειας σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν η ΔΕΣΦΑ και η MER τον Οκτώβριο του 2016.

Τα ΜΜΕ προσθέτουν ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας μίλησαν σε επιχειρηματικό φόρουμ, με την συμμετοχή περίπου 400 επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Τίτλοι και σχόλια των ΜΜΕ

Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Ιστορική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: Η Ελλάδα θα μας φυλάει τον ουρανό, εμείς θα τους ‘φυλάμε’ τα αγάλματα», η εφημερίδα «Nezavisen Vesnik» γράφει ότι το μήνυμα από την χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «Η Ελλάδα θα μας προστατεύει, θα μας στηρίζει στην πορεία μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θα επενδύσει στην χώρα μας, αλλά θεμέλιο για όλα αυτά θα πρέπει να είναι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Έρολ Ριζάοφ αναφέρει: «Να λοιπόν που συνέβη και αυτό: Ο Έλληνας πρωθυπουργός με την μισή κυβέρνησή του και πάνω από 100 επιχειρηματίες έρχεται στην Βόρεια Μακεδονία για φιλική επίσκεψη και δεν κουνήθηκε, ούτε ο Όλυμπος, ούτε το Βόντνο (σ.σ. βουνό στα Σκόπια), δεν ξεχείλισε ο Αξιός. Όλα έμειναν στην θέση τους. Είτε ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι, είτε όχι, η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μίας σκοτεινής σελίδας στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι δέκα μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια εγκαινιάζει μία νέα φάση ευρείας συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που δείχνει ότι η Συμφωνία αυτή, δεν αποτελεί απλώς ένα νομικό έγγραφο που επιλύει το θέμα του ονόματος. «Αντίθετα, η βιωσιμότητα της Συμφωνίας άπτεται της δημιουργίας ολόπλευρων σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης, της πολιτιστικής και οικονομικής συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της υποστήριξης», γράφει ο Ριζάοφ.

Η εφημερίδα «Sloboden Pecat» αφιερώνει στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας από τα Σκόπια έστειλαν ιστορικά μηνύματα, έβγαλαν selfie και παράκαμψαν την φρουρά, την ορχήστρα και τον ύμνο».

Στις εσωτερικές σελίδες η εφημερίδα γράφει ότι «παρά τις μακρές προετοιμασίες για την επίσκεψη, η υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο στα Σκόπια ήταν μάλλον σεμνή, χωρίς κρατικές και στρατιωτικές τιμές – δεν ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών, δεν υπήρχε τιμητική φρουρά και στρατιωτική ορχήστρα όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για τις επισκέψεις υψηλών αξιωματούχων στην χώρα. Όπως ενημερώνουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες, η αιτία για αυτήν την παράλειψη ήταν η καθυστέρηση της πτήσης με την οποία ταξίδευε η ελληνική αντιπροσωπεία. Όμως, όπως και να έχει, κατά την έξοδό του από το αυτοκίνητο ο Τσίπρας έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον Ζόραν Ζάεφ και η συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών ξεκίνησε με θερμές αγκαλιές, φιλιά και φωτογραφίες selfie». Ακολούθως, η εφημερίδα παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας έμφαση στην δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι οι δύο χώρες έχασαν πολύ χρόνο, σχεδόν τρεις δεκαετίες και τώρα πρέπει να κάνουν γρήγορα βήματα προς τα εμπρός για να καλύψουν αυτό το κενό.

Με κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Τσίπρας θα φροντίζει για την Μακεδονία…» η εφημερίδα «Nova Makedonija» αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αφίχθηκε στα Σκόπια «δίχως ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και δίχως στρατιωτικές τιμές όπως είναι το σύνηθες πρωτόκολλο κατά την επίσκεψη υψηλών αξιωματούχων, αλλά με κόκκινο χαλί και πολυπληθή κυβερνητική αντιπροσωπεία». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι δύο πρωθυπουργοί εκτίμησαν πως σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια έγινε ένα ιστορικό βήμα προόδου για τα Βαλκάνια και για την Ευρώπη. «Από την επίσκεψη προέκυψαν πολλές υποσχέσεις για ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, για βελτίωση της οικονομίας μας, για προστασία του μακεδονικού ουρανού από ελληνικά αεροσκάφη, για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της αρχαιολογίας κλπ», σημειώνει η εφημερίδα.

Ο γνωστός αναλυτής Σάσο Ορντάνοφσκι γράφει στην ιστοσελίδα «CIVIL» ότι η επιτυχία της επίσκεψης Τσίπρα έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι άμεση, σχεδόν στιγμιαία και αφορά το γεγονός πως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία βρέθηκαν στην κορυφή της διεθνούς επικαιρότητας με θετικό τρόπο. «Αυτό δείχνει για μία ακόμα φορά, πως, όταν ασκείται σωστή εξωτερική πολιτική, δεν έχετε ανάγκη να ξοδέψετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για πληρωμένη διαφήμιση προκειμένου να προβάλετε την πατρίδα σας ως τουριστικό ή επενδυτικό προορισμό. Η διαφήμιση αυτή είναι δωρεάν», γράφει ο Ορντάνοφσκι.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η δεύτερη διάσταση είναι μεσοπρόθεσμη και πρέπει να αναδείξει τα πραγματικά οφέλη που δημιουργεί η μεγάλη αισιοδοξία για την μελλοντική συνεργασία, οικονομική και πολιτική, μεταξύ των δύο χωρών.

Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει πραγματική βούληση και καταβάλλει συγκεκριμένες προσπάθειες να γίνει η Ελλάδα η χώρα που θα προωθήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

«Παραδόξως, η Ελλάδα καθυστέρησε 30 χρόνια να συνειδητοποιήσει τις δυνατότητες που δημιουργεί η συνεργασία με την Βόρεια Μακεδονία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την οικονομική-πολιτική γεωγραφία των Βαλκανίων, αν συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90», σημειώνει ο αρθρογράφος.

http://bit.ly/2JXh8SE