Πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων μετά από δημοσίευμα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

0
2019 28
2019 28

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κινούνταν σήμερα στο χαμηλό μηνός του 3,68%, έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Ελλάδα εξετάζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρει τo πρακτορείο Reuters. Η απόδοση των πενταετών ομολόγων σημείωσε πτώση 4 μονάδων βάσης στο 2,55%, σύμφωνα με το Reuters.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Το σχέδιο της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει το Bloomberg, ίσως καρποφορήσει σύντομα, ανοίγοντας τον δρόμο στην χρεωμένη χώρα να πει ότι έκανε ένα ακόμη βήμα προς την οικονομική κανονικότητα.

Η πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ αποτελεί μακροχρόνια φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει να μειώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους. Η σχετική συζήτηση λαμβάνει χώρα την στιγμή που η Ελλάδα πρόκειται να υλοποιήσει τον πρώτο γύρο των μεταμνημονιακών υποχρεώσεών της, που πιθανά θα καταλήξει στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ κατά την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη υποβάλει στο ΔΝΤ επίσημο αίτημα για την πρόωρη εξόφληση, ωστόσο διερευνά αυτή την δυνατότητα, σύμφωνα με δύο Έλληνες αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, επειδή τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ νωρίτερα του προγραμματισμένου θα μείωνε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα προσεχή χρόνια, αφού μέρος αυτών των δανείων είναι ακριβότερα τόσο από τα δάνεια που έχει λάβει από την ευρωζώνη, όσο και από το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Η κίνηση αυτή θα συνέβαλε εκτός των άλλων και στην ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του κ. Τσίπρα ενόψει των εθνικών εκλογών, επειδή θα έρθει να προσμετρηθεί στα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας και απεξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της.

Ακόμη, θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να ισχυριστεί ότι μείωσε την έκθεση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, επομένως και την επίβλεψή του.

Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστεί πρώτα να δοθεί το πράσινο φως από την ευρωζώνη και αυτό επειδή οι χώρες της νομισματικής ένωσης πρέπει να παραιτηθούν του δικαιώματός τους να αποπληρώνονται πρόωρα κατά το ανάλογο ποσόν. Κατά το παρελθόν η σχετική διευκόλυνση έχει παραχωρηθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE