Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ
Η Θεία Λειτουργία και η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, τελέστηκε σε κλίμα πάνδημης συγκίνησης το πρωί του Σαββάτου στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ παρουσία πλήθους κόσμου και με εκπροσώπηση της Πολιτειακής και Πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας με προεξάρχουσα την Πολιτειακή Πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας Γκλαντίς Μπερετικλίαν, όπως και πλήθος εκπροσώπων φορέων και ομογενειακών οργανώσεων.
Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξέφρασε την λύπη του στο ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αυστραλίας για τον χαμό του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού Χαρκιανάκη, όπως τον κατονόμασε, εξαίροντας την μεγάλη του προσφορά στην Αυστραλία, από το 1975 όταν και ανέλαβε τα ηνία της Αρχιεπισκοπής.
Ο κ. Μόρισον, ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ηγήθηκε του οικουμενικού διαλόγου μεταξύ της ελληνορθόδοξης πίστης και άλλων δογμάτων και αφήνει παρακαταθήκη, μεταξύ άλλων την Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου, που δημιουργήθηκε επί των ημερών του.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στο παρελθόν στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Βοηθός Επίσκοπος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, σε δήλωσή του για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, είπε τα εξής: «Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση την εκδημία του μακαριστού εν Χριστώ αδελφού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, τον οποίον εγνώριζα από πολλών ετών και μας συνέδεε μία ειλικρινής αδελφική σχέση. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα χαρισματικό Ιεράρχη, δεινό θεολόγο, πολυγραφότατο επιστήμονα, ρηξικέλευθο ποιμένα, τολμηρό οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Αυστραλίας. »Ήταν μία προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας και παγκοσμίου κύρους. Μία παρουσία πολλαπλώς ωφέλιμη για όλο τον Ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Η απώλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική και ο χρόνος θα δώσει δυνατότητες να αποτιμηθεί έτι περισσότερο το σπουδαίο του έργο και η συμβολή του στη ζωή της Εκκλησίας μας. Εκφράζω τα καρδιακά μου συλλυπητήρια στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Ιερό Κλήρο και στο ευσεβές πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».
Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε πως «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ο οποίος διεποίμανε υποδειγματικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπήρξε κατά κοινή ομολογία Εκκλησιαστικός Άνδρας μεγάλου πνευματικού διαμετρήματος. Αναδείχθηκε δεινός στη Θεολογία, τα Γράμματα, τη συγγραφή και την ποίηση, ίδρυσε τη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σίδνεϊ, κατέλειπε μεγάλο ποιμαντικό, διοικητικό και κοινωνικό έργο και ανόρθωσε εκκλησιαστικά την πέμπτη Ήπειρο, μέσα σε δύσκολες περιστάσεις και συνθήκες, κατά το διάστημα της μακράς Αρχιεπισκοπικής του διακονίας. Η Εκκλησία Κρήτης καυχάται διότι η Μεγαλόνησος Κρήτη γέννησε και ανέθρεψε τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ο οποίος προσέφερε τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές του, για το καλό της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καθώς και ευρύτερα στο διάλογο μεταξύ των Χριστιανών».
Επίσης, η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέδωσε ανακοινωθέν που αναφέρει: «Η ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με βαθύτατη θλίψη αγγέλλει στο πλήρωμά της την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, του Ρεθυμνίου, και κάνει γνωστό ότι, κατόπιν αποφάσεως του Επισκόπου μας, θα τελεσθούν τρισάγια και οι σημαίες των Ιερών Ενοριακών Ναών της πόλεως Ρεθύμνης θα κυματίζουν μεσίστιες.
http://bit.ly/2JXh8SE