Η Οδύσσεια του Ομήρου στο επίκεντρο του 73ου Φεστιβάλ της Αβινιόν 2019

0
Η Οδύσσεια του Ομήρου στο επίκεντρο του 73ου Φεστιβάλ της Αβινιόν 2019

Η Οδύσσεια του Ομήρου, το ταξίδι, η εξορία και οι μετανάστες είναι οι φετινές θεματικές του 73ου Φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν 2019, που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 23 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, θα είναι περισσότερο «γαλλικό» από τα προηγούμενα, με τη σημαντική επιστροφή Γάλλων συγγραφέων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του φεστιβάλ και θεατρικό σκηνοθέτη Ολιβιέ Πι πρόκειται για μια «αισθητική ανανέωση», καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα των προσκεκλημένων καλλιτεχνών δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ στο φεστιβάλ.

«Η Οδύσσεια του Ομήρου είναι μια σπουδαία ιστορία. Είναι ταυτόχρονα το θέμα της εξορίας, του μετανάστη, της Μεσογείου, της τραγωδίας των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά και της οικοδόμησης της Ευρώπης. Πολλοί καλλιτέχνες αναρωτιούνται τι σημαίνει να είναι κανείς ευρωπαίος, εάν εξακολουθεί να έχει αξία. Έπειτα, υπάρχει και το θέμα του ταξιδιού. Το Φεστιβάλ είναι διεθνές, γι’ αυτό είναι ένα ταξίδι και γίνεται από συναντήσεις με ξένους καλλιτέχνες. Κι αυτό σημαίνει ότι πλάθουμε τους εαυτούς μας μόνο μιλώντας με ξένους», εξήγησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και θεατρικός σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος.

Ο Ρώσος θεατρικός σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων πόρων και βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Μόσχα, θα είναι το αστέρι του φεστιβάλ…εξ’ αποστάσεως. Με τη βοήθεια των βοηθών του, θα παρουσιάσει την παράσταση Outside με θέμα τη ζωή του φωτογράφου Ρεν Χανγκ. Το τολμηρό έργο του είχε λογοκριθεί από τις Κινεζικές αρχές και το 2017, αυτοκτόνησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στα 30 του χρόνια.

«Η παράσταση του Πασκάλ Ραμπέρτ με τίτλο Αρχιτεκτονική παρουσιάζει μια νευρωτική οικογένεια, η οποία είναι μια μεταφορά για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Προς το παρόν, η Ευρώπη δεν πάει καλά. Αυτό δεν είναι μυστικό. Ίσως να πρέπει να αναρωτηθούμε από πού προέρχεται αυτό και γιατί είναι ακόμη απαραίτητο να αγωνιστούμε γι’ αυτή σήμερα», δήλωσε ο Πι.

Στην παράσταση Το παρόν που ξεχειλίζει, η Βραζιλιάνα σκηνοθέτης Κριστιάν Τζαταχί αναμιγνύει θεατρικά με κινηματογραφικά στοιχεία για να αφηγηθεί ιστορίες από τα ταξίδια της, αλλά και να μιλήσει για τον Αμαζόνιο και τους φόβους που γεννά η εκλογή του Μπολσονάρο.

Ο χορογράφος Άκραμ Καν συμμετέχει για δεύτερη φορά στο φεστιβάλ, με την παράσταση Outwitting the Devil, που έχει θέμα τον άνθρωπο που καταστρέφει τον πλανήτη.

Φέτος το φεστιβάλ καινοτομεί εγκαινιάζοντας μια νέα εφαρμογή που θα ενημερώνει τους χρήστες, σε πραγματικό χρόνο, σχετικά με τις διαθέσιμες θέσεις στις παραστάσεις του φεστιβάλ.

ΠΗΓΗ: Liberation

http://bit.ly/2JXh8SE