Έρευνα: 90 είδη αμφίβιων παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας ενός μύκητα

0
Έρευνα: 90 είδη αμφίβιων παγκοσμίως έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας ενός μύκητα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας διεθνούς μελέτης, η θανατηφόρα ασθένεια που προκαλεί ένας μύκητας, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός σε 501 είδη αμφίβιων σε όλο τον κόσμο (σχεδόν το 7% του συνόλου τους), ενώ 90 είδη έχουν εξαφανιστεί εντελώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Σε άλλα 124 είδη το ποσοστό μείωσης του αριθμού τους ξεπερνά το 90%, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Βάτραχοι, σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια σε περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου πλήττονται από τη νόσο Chytridiomycosis που κατατρώει το δέρμα τους. Η Αυστραλία, η Κεντρική και η Νότια Αμερική πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της νόσου, η οποία έχει εμφανιστεί και την Ευρώπη άλλα σε μικρότερο βαθμό.

Ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον δρ Μπεν Σιλ της Σχολής Περιβάλλοντος του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου εκτιμούν ότι η θανατηφόρα ασθένεια που οφείλεται στον συγκεκριμένο μύκητα έχει οδηγήσει στη  μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας που έχει σημειωθεί ως τώρα. Ο μύκητας θεωρείται πλέον ένας από τους πιο καταστροφικούς «εισβολείς» παγκοσμίως, αφού εξαιτίας του (και σε συνδυασμό με τις καταστροφικές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον) χάνονται πολλά είδη ζωής στη Γη.

Ο μύκητας (Chytrid ή Batrachochytrium dendrobatidis) -που φαίνεται να ευθύνεται για την εξάπλωση της ασθένειας- πιθανότατα πρωτοεμφανίστηκε στην Ασία κατά τη διάρκεια τις δεκαετίας του 1980. Τα αμφίβια στις χώρες της ηπείρου έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα απέναντι του, ενώ χάρη στην παγκοσμιοποίηση και στο διεθνές εμπόριο, ο μύκητας εξαπλώθηκε διεθνώς, καθώς οι άνθρωποι μεταφέρουν συνεχώς φυτά και ζώα από χώρα σε χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, πολλά ακόμη είδη αμφίβιων κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας του μύκητα μέσα στα επόμενα δέκα έως 20 χρόνια. Από την άλλη, καθώς μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων ειδών που πλήττονται από τον μύκητα, υπάρχουν ελπίδες πως πολλά είδη θα επιβιώσουν.

Γεγονός είναι πάντως, πως τα αμφίβια δεν κινδυνεύουν μόνο από τον μύκητα, αλλά και από την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν λεπτομερείς από  την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE