Σκόπια: Τηλεμαχία Ζάεφ- Μίτσκοσκι ενόψει προεδρικών εκλογών

0
Σκόπια: Τηλεμαχία Ζάεφ- Μίτσκοσκι ενόψει προεδρικών εκλογών

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη διάρκεια χθεσινοβραδυνού τηλεοπτικού debate. Σε όλη τη διάρκεια της μετάδοσης, ο Ζόραν Ζάεφ αποκαλούσε τη χώρα με τη νέα της ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», σε αντίθεση με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι που χρησιμοποιούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Ζόραν Ζάεφ υπερασπίστηκε με θέρμη τη Συμφωνία των Πρεσπών σημειώνοντας ότι με αυτήν ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί μίας «επιζήμιας» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας συμφωνία.

Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις του παρουσιαστή του debate, αλλά και του ίδιου του Ζάεφ, ο Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει ποια στάση θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών- αν θα την κάνει σεβαστή ή θα την αμφισβητήσει-σε περίπτωση που το κόμμά του έρθει στην εξουσία.

Οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι σε περίπτωση που στις εκλογές αυτές ηττηθεί ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πεντάροφσκι, τότε είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σε περίπτωση που ζητήσει κάτι τέτοιο η αντιπολίτευση. Από τη μεριά του, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι αρνήθηκε να απαντήσει αν θα αναλάβει την ευθύνη αποτυχίας της υποψήφιας του κόμματός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, ο Στέβο Πεντάροφσκι συγκεντρώνει στον πρώτο γύρο ποσοστό 25%, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα 22,4%, ενώ ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος υποστηρίζεται από δύο αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συγκεντρώνει ποσοστό 10,9%. Μεγάλο, ωστόσο, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, είναι το ποσοοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, που ανέρχεται στο 40%.

Ανά εθνοτική προέλευση των ψηφοφόρων, η Σιλιάνοφσκα, η οποία αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, προηγείται στους ψηφοφόρους σλαβικής προέλευσης με ποσοστό 32,2%, έναντι 26,1% του Πεντάροφσκι. Στους αλβανικής καταγωγής ψηφοφόρους προηγείται ο Ρέκα με 41,4%, ενώ 15,2% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Πεντάροφσκι και μόλις 0,4% την Σιλιάνοφσκα.

Στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ Πεντάροφκσι και Σιλιάνοφσκα αυξάνεται, και ο υποψήφιος των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι) συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, ενώ η υποψήφια του VMRO-DPMNE 26,2%.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου και ο δεύτερος στις 5 Μαϊου.

Η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ολοκληρώνεται στις 12 Μαϊου.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ/Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

http://bit.ly/2JXh8SE