Μια εξωτερική διεθνή συμβουλευτική επιτροπή, η οποία θα εξετάζει θέματα ηθικής σε σχέση με ζητήματα εφαρμογής και λειτουργίας συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και άλλων τεχνολογιών (όπως το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου) δημιούργησε η Google.
Άνθρωποι εκτός εταιρείας θα απαρτίζουν το συμβούλιο ηθικής, που σύμφωνα με το BBC και το Πρακτορείο Reuters θα αποτελείται από 8 μέλη και η δημιουργία του ανακοινώθηκε σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ.
Ανάμεσα στα μέλη του συμβουλίου θα είναι, μεταξύ άλλων, ένας διακεκριμένος μαθηματικός, μια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών από τη Βρετανία, ένας ιδρυτής μιας νεοσύστατης αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας και ένας πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Τόσο άνθρωποι εντός της Google όσο και εκτός αυτής έχουν ασκήσει κατά καιρούς κρητική στην εταιρία τεχνολογιών και υπηρεσιών διαδικτύου για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί (ή σκοπεύει να χρησιμοποιήσει) τις «έξυπνες» τεχνολογίες.
Το 2018 η Google είχε υποχρεωθεί, μεταξύ άλλων, να μην ανανεώσει ένα συμβόλαιο που είχε συνάψει με το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης που θα ελέγχει στρατιωτικά drones (μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη). Το εν λόγω πρόγραμμα, με την ονομασία Maven, είχε μάλιστα οδηγήσει ορισμένους από τους εργαζόμενους της Google σε παραίτηση. Κατόπιν των εξελίξεων, η Google δημοσιοποίησε ένα κείμενο ηθικών αρχών τις οποίες δεσμεύθηκε πως θα ακολουθήσει. Η εταιρεία δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι «ωφέλιμη για την κοινωνία» και δεν θα αναπτύξει «έξυπνα» όπλα. Τώρα, με τη συγκρότηση της εξωτερικής συμβουλευτικής επιτροπής ηθικής, η εταιρεία προχωρά σε ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις αναφορικά με τη λειτουργία της προς όφελος των ανθρώπων.
Το συμβούλιο (Advanced Technology External Advisory Council-ATEAC) θα συνεδριάσει για πρώτη φορά τον Απρίλιο. Η πρώτη έκθεσή του με συστάσεις αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του έτους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/Reuters
Φωτογραφία: EPA
http://bit.ly/2JXh8SE