Έρευνα: Ενδείξεις για Αλτσχάιμερ βρέθηκαν στους εγκεφάλους δελφινιών

0
Έρευνα: Ενδείξεις για Αλτσχάιμερ βρέθηκαν στους εγκεφάλους δελφινιών

Πλάκες β-αμυλοειδούς– της τοξικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους- εντόπισαν επιστήμονες στους εγκεφάλους δελφινιών που είχαν εξοκείλει στις ακτές της Φλόριντας και της Μασαχουσέτης.

Αναλύοντας τον εγκεφαλικό ιστό των θαλάσσιων θηλαστικών οι επιστήμονες, με επικεφαλής το νευροπαθολόγο δρα Ντέιβιντ Ντέιβις, του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, εντόπισαν επίσης στον εγκέφαλο των ζώων την παρουσία της τοξίνης ΒΜΑΑ, που παράγεται από κυανοβακτήρια.

Από προηγούμενες μελέτες έχει φανεί ότι, η ΒΜΑΑ πυροδοτεί το σχηματισμό πλακών βήτα-αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών συμπλεγμάτων στον εγκέφαλο των ζώων. Πρόκειται για τις ίδιες ανωμαλίες που συναντώνται και στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ.

«Βρήκαμε πλάκες βήτα-αμυλοειδούς και κατεστραμμένους νευρώνες στους εγκεφαλικούς ιστούς των δελφινιών που είχαν πεθάνει στις παραλίες», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν τα δελφίνια που εντόπισαν, βρέθηκαν στις ακτές εξαιτίας κάποιας νόσου που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη τοξίνη στον εγκέφαλό τους ή με τις πλάκες που «παραπέμπουν» στο ανθρώπινο Αλτσχάιμερ.

Όπως συμβαίνει συνήθως, οι έρευνες σε ζώα βοηθούν τους επιστήμονες να εξάγουν συμπεράσματα για τους ανθρώπους και την υγεία τους. Ωστόσο, στην περίπτωση των συγκεκριμένων δελφινιών, οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί: «Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η χρόνια έκθεση σε κυανοβακτήρια είναι δυνατό όντως να πυροδοτήσει Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους, αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσω», ανέφερε ο ωκεανογράφος Λάρι Μπραντ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

Από τη μεριά του, ο εθνοβοτανολόγος Πολ ‘Αλαν Κοξ του ερευνητικού κέντρου Brain Chemistry Labs δήλωσε: «Εωσότου περαιτέρω έρευνες ξεκαθαρίσουν το ζήτημα, οι άνθρωποι καλά θα έκαναν να αποφεύγουν την έκθεση σε κυανοβακτήρια».

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE