Το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο απότισε φόρο τιμής στον διακεκριμένο Φυσικό και καθηγητή Στίβεν Χόκινγκ, με ένα καινούργιο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο παραπέμπει στην εργασία του σχετικά με τις «μαύρες τρύπες» στο διάστημα.
Πρόκειται για ένα συλλεκτικό νόμισμα, το οποίο δεν θα τεθεί σε κυκλοφορία και θα διατίθεται (για τους ενδιαφερόμενους συλλέκτες) σε χρυσό, ασήμι και ασήμι διπλού πάχους (piedfort).
Στο νόμισμα είναι χαραγμένο με κεφαλαία γράμματα το όνομα του εκλιπόντος Φυσικού, πάνω από ένα σχέδιο ομόκεντρων «κύκλων» που αναπαριστά μια «μαύρη τρύπα».
Το δημιούργημα που σχεδίασε η Βρετανή χαράκτρια Εντουίνα Έλις (Edwina Ellis) έχει στην επιφάνειά του χαραγμένο τον μαθηματικό τύπο της σημαντικότερης –κατά γενική ομολογία- επιστημονικής ανακάλυψης του Χόκινγκ, σύμφωνα με την οποία οι «μαύρες τρύπες» δεν είναι εντελώς μαύρες και εκπέμπουν ακτινοβολία, κάτι που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστούν.
Προκειμένου να δώσει μορφή στο νόμισμα, η Έλις εμπνεύστηκε από την «παιχνιδιάρικη» πλευρά του Χόκινγκ και από την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκες ιδέες με απλό τρόπο, όπως η ίδια εξήγησε. «Ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε προσβάσιμα, ελκυστικά και αρεστά τα δύσκολα θέματα, και αυτό θέλησα να απεικονίσω με το σχέδιό μου, για το οποίο πηγή έμπνευσης ήταν μια διάλεξη που έδωσε στη Χιλή, το 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το καινούργιο νόμισμα των 50 πενών είναι το τελευταίο μιας σειράς βρετανικών νομισμάτων προς τιμήν Φυσικών, συμπεριλαμβανομένων αυτού με τον Κάρολο Δαρβίνο (2009) και αυτού με τον Ισαάκ Νεύτωνα (2017). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθεύονται από τον ιστότοπο The Royal Mint.
Ο διάσημος κοσμολόγος και συγγραφέας Στίβεν Χόκινγκ έφυγε από τη ζωή στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: EPA
http://bit.ly/2JXh8SE