Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (12/3) από την ημέρα δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού (Worldwide Web) το 1989. Ο Παγκόσμιος Ιστός, ως προϋπόθεση για την τωρινή χρήση και μαζική λειτουργία του διαδικτύου, χάρισε στους ανθρώπους το σπουδαιότερο, ίσως, εργαλείο για την επικοινωνία και αλληλεπίδρασή τους παγκοσμίως. Ωστόσο, ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, δεν αρκείται στο να γιορτάσει τα «γενέθλια» ενός τόσο σημαντικού δημιουργήματος. Αντίθετα, όπως αναφέρει στη σχετική επετειακή ανακοίνωση- ανοιχτή επιστολή του, ο ίδιος ανησυχεί για το εάν το διαδίκτυο, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται πια σχεδόν από τον καθένα για χιλιάδες διαφορετικούς σκοπούς μπορεί να βλάψει ή να ωφελήσει την ανθρωπότητα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), όπου κάποτε ως ερευνητής σχεδίασε τον αρχικό Ιστό (η αρχική πρόταση του είχε θεωρηθεί μάλιστα, από το τότε αφεντικό του, Μάικ Σέντελ, «αόριστη αλλά συναρπαστική») ο «πατέρας» του Worldwide Web ανέφερε ότι δεν βρίσκει «και τόσο ωραίο» τον Ιστό σήμερα και ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι «δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα πολύ καλά».
Καθώς ο τρόπος χρήσης μιας τεχνολογίας καθορίζει αν αυτή θα είναι «καλή» ή «κακή» κάθε φορά, ο Μπέρνερς-Λι, μαζί με την ανησυχία του εκφράζει και την αισιοδοξία του ότι οι εξελίξεις, αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. «Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του. Ο ίδιος βέβαια αξιολογεί θετικά το ότι αρκετές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τη «βαλκανοποίηση» του διαδικτύου, δηλαδή τον «κατατεμαχισμό» του βάσει εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με το πρακτορείο Reuters, αιτιολογώντας τις όποιες ανησυχίες του αναφορικά με τη σχέση διαδικτύου και δημοκρατίας, αλλά και σε σχέση με το κατά πόσο το διαδίκτυο μπορεί να «εκθέσει» ή να βλάψει την ιδιωτική μας ζωή, o Τιμ Μπέρνερς-Λι δήλωσε: «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από τη μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη».
Ακόμη, ο Μπέρνερς-Λι δήλωσε στο BBC: Ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, αλλά και ενεργειών που μπορεί να σχετίζονται με την παρανομία ή το έγκλημα.
Παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις πάντως, ο Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι εκφράζει και την αισιοδοξία του για το γεγονός ότι, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι -χάρη και σε σκάνδαλα τύπου Cambridge Analytica– αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην κακή χρήση του διαδικτύου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, απευθυνόμενος στους πολίτες, τους ηγέτες και τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παγκοσμίως ο «πατέρας» του Worldwide Web είπε: «Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: CC frankieleon 2.0
http://bit.ly/2JXh8SE