Ευ. Αποστολάκης: Να εδραιώσουμε προοδευτικά ένα ασφαλές διεθνές περιβάλλον

0
Ευ. Αποστολάκης: Να εδραιώσουμε προοδευτικά ένα ασφαλές διεθνές περιβάλλον

«Να συνεισφέρουμε όλοι», στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ το οποίο αποτελεί «μια Συμμαχία αξιών βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπου η εθνική κυριαρχία γίνεται σεβαστή και κανένα μέλος δεν δύναται να επιβάλλει τη θέλησή του σε άλλο, ώστε να εδραιώσουμε προοδευτικά ένα σταθερό και ασφαλές διεθνές περιβάλλον, απαλλαγμένο από απειλές αποσταθεροποίησης», προέτρεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης ενημερώνοντας τα μέλη των υποεπιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στη Βουλή.

Παράλληλα παρατηρώντας ότι «η Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης» επισήμανε την ανάγκη «η συμμαχική παρουσία εκεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη».

Ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε ως «επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, στο επιχειρησιακό πεδίο, στη βάση των αρχών της αυτονομίας στη λήψη αποφάσεων και της συμπληρωματικότητας» την παρέμβαση της Συμμαχίας στο Αιγαίο για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών από το τουρκικό έδαφος προς τα ελληνικά νησιά. Υπενθύμισε δε προς τούτο τι «από το 2015, η Ελλάδα υπήρξε η είσοδος για περισσότερους του ενός εκατομμυρίου μετανάστες-πρόσφυγες, που αναζητούσαν είσοδο στην Ευρώπη μέσω τουρκικών διαδρομών”.

Αναφερόμενος στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας «να συνεχίσει να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης και πόλο σταθερότητας, οικοδομώντας γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και διάδρασης».

Όπως είπε, η αμυντική πολιτική αρχών που εφαρμόζει η Ελλάδα αφορά:

1. Ισχυρές και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις για την υλοποίηση του δόγματος άμυνας και αποτροπής της Πολιτικής Εθνικής ‘Αμυνας.

2. Ενεργό συμμετοχή στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ανάπτυξη πρωτοβουλιών εντός αυτών με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας.

3. Καλλιέργεια διαλόγου και συνεργασίας με τον γεωπολιτικό μας περίγυρο μας, αντί της αντιπαράθεσης και της σύγκρουσης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεργατικής ασφάλειας.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ο κ. Αποστολάκης επισήμανε την ανάγκη «οι δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατηγικό επίπεδο να παραμείνουν ανοιχτοί», εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της χώρας μας «να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Εξάλλου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο «ρόλο κλειδί» που κατέχει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή «στην προώθηση συνεργειών και πρωτοβουλιών, ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, που συμβάλλουν αποφασιστικά στην προώθηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μιλώντας για τα Βαλκάνια, επανέλαβε ότι «επιδίωξή μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας», προσφέροντας «κάθε δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της χώρας στις νατοϊκές δομές. Και θα το κάνουμε γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «αντιδρούμε πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία στις προκλήσεις στο Αιγαίο όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «στη συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, -στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ-, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Διαβεβαίωσε δε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζει το σύνολο των δράσεων προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, δεδομένου ότι αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση προκλήσεις ασφαλείας που απαιτούν μεγάλο αριθμό εθνικών δυνάμεων να διατηρείται σε υψηλή ετοιμότητα, τιμώντας τις δεσμεύσεις της σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ».

«Παράλληλα η Ελλάδα δεν θα πάψει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας των χωρών της περιοχής που έχουν ασθενείς δομές ασφάλειας, με την υλοποίηση αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων, ενισχύοντας τις δομές άμυνας και ασφάλειας στις εν λόγω χώρες, ώστε αυτές να καταστούν αυτάρκεις στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών», κατέληξε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE