Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η καταγραφή των καταστροφών στην Κρήτη, ενώ αναμένεται με αγωνία νέα πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού και πολλά χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Η οδική πρόσβαση δεν έχει αποκατασταθεί σε πολλές περιοχές, ενώ οι κατολισθήσεις συνεχίζονται.
Στην Παλιά Πόλη των Χανίων, δίπλα στα ερείπια του Επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται νηπιαγωγείο, το οποίο όπως αποφασίστηκε δεν θα μετεστεγαστεί άμεσα.
Αναπροσαρμογή για μόνιμη στήριξη του Μνημείου μετά την κατάρρευση των αντιστηρίξεων του 1990, ανακοίνωσε το κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι κινδυνεύει και η Καμάρα του Αποκόρωνα, μνημείο 2.200 ετών.
Όπως τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας:
«Τα έργα και οι υποδομές αποδεικνύονται όλο και πιο τρωτά και χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση δεδομένης της κοσμογονίας αλλαγών και καιρικών φαινομένων οι επιπτώσεις συνεχώς πληθαίνουν.»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, τόνισε ότι οι υποδομές είναι από τις χειρότερες στην Κρήτη και επεσήμανε ότι είναι τεράστιες και οι ζημιές στις καλλιέργειες.
«Η γέφυρα στον Πλατανιά την οποία επισκεύασε σε 3 ημέρες ο στρατός, εικάζεται ότι υποχωρούσε προτού ξεκινήσει η μεγάλη πλημμύρα, χωρίς να έχει προδιαγραφές αντοχής στα πενταξονικά 50 τόνων που κινούνται εκεί», τόνισε ο καθηγητής.
Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη διεκδίκηση μέρους του προυπολογισμού για την αποκατάσταση ζημιών, κάτι που ήδη αποφασίστηκε στο Έκτακτο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
«Έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Ποιο μπροστά κηρύχθηκε ο δήμος Αμαρίου άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Σοφία Θεοδωράκη
http://bit.ly/2JXh8SE