Τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο ενέκριναν χώρες μέλη της ΕΕ

0
Τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο ενέκριναν χώρες μέλη της ΕΕ

H αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) θα υποχρεώσει την Google και το Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για την ανάρτηση-δημοσίευση στο διαδίκτυο ειδησεογραφικών αποσπασμάτων κειμένων και να «φιλτράρουν» όποιο περιεχόμενο αναρτάται στο YouTube ή στο Instagram και είναι προστατευμένο από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Για την αναθεώρηση στους συγκεκριμένους κανόνες συμφώνησε η πλειονότητα διπλωματών της ΕΕ. Η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία, ενώ δύο χώρες μέλη της ΕΕ τήρησαν αποχή.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ένωσης και τη διασφάλιση δίκαιης αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες, διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σφράγισαν» τη σχετική συμφωνία.

«Η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο twitter από τη Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Σε επόμενο στάδιο, για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, προβλέπεται μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, την οποία θα ακολουθήσει μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο είτε τον ερχόμενο μήνα είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Από την αναθεώρηση προβλέπεται ότι, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες για χορήγηση άδειας με κατόχους δικαιωμάτων (μουσικούς, καλλιτέχνες , συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους) ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράνομα στο διαδίκτυο.

Προκειμένου να προχωρήσουν στην εφαρμογή της οδηγίας, το Instagram του Facebook και το YouTube της Google θα πρέπει να εγκαταστήσουν «φίλτρα» που θα εμποδίζουν τους χρήστες από το να αναρτούν και να «μοιράζονται» στο ίντερνετ υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η εταιρία διαδικτυακών υπηρεσιών και τεχνολογικών καινοτομιών της Google, η οποία είχε ασκήσει μεγάλη πίεση εναντίον της αναθεώρησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει την υπηρεσία Google News από την Ευρώπη, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μελετήσει το κείμενο προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Από τη μεριά τους, οι χώρες που διαφώνησαν με την επικύρωση της συμφωνίας ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση: «Λυπούμαστε που η Οδηγία δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των κατόχων δικαιωμάτων και στα συμφέροντα των πολιτών και των εταιριών της ΕΕ», υποστηρίζοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE