Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

0
Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου

«Πολύ λίγα σε πολύ χρόνο», είναι η φράση με την οποία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στη Βουλή. «Θετικό βεβαίως ότι η χώρα κατάφερε να δανειστεί. Κανονικότητα είναι όταν δανείζεσαι με συστηματικό τρόπο» σημείωσε ο Μάκης Βορίδης. «Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος, δήλωσε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. Η σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, τονίζει ο τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης, επισημαίνοντας ότι δεν σηματοδοτεί κατ’ ανάγκη την αποκατάσταση ομαλής και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, επισήμανε ότι «η Πορτογαλία, σε αντίστοιχη έξοδο, δανείστηκε με 1%, εσείς πανηγυρίζετε για το 3,6%. Αναγκαστήκατε να δανειστείτε περιορισμένα, γιατί αν ζητούσατε περισσότερα θα δημιουργούσατε νευρικότητα στις αγορές, κι επομένως θα πηγαίνατε σε ακόμη υψηλότερο επιτόκιο. Και γιατί ζητήσατε περιορισμένα χρήματα; Γιατί ήσασταν ανίκανοι να μπείτε στην ποσοτική χαλάρωση που μπήκαν, από το 2015 μέχρι το 2018, όλες οι χώρες, εκτός από μας, με δική σας ευθύνη. Άρα λοιπόν, κατάλαβα τους πανηγυρισμούς του κ. Τσακαλώτου. Στην απελπισία πράγματι, κάτι πρέπει να πεις», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν σήμερα ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία. Και αυτό το κόστος ήταν για την άντληση μικρού ποσού, όταν πρόσφατα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, άντλησαν πολλαπλάσια ποσά από τις αγορές».

Ο Τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης επεσήμανε ότι «η σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την προηγούμενη έκδοση και με επιτόκιο πολύ πιο πάνω από το αντίστοιχο με το οποίο δανείζονται η Κύπρος και η Πορτογαλία. Δύο χώρες που είχαν ανάλογη πορεία με την Ελλάδα. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα των τυχοδιωκτικών πειραματισμών του πρώτου εξαμήνου του 2015 αλλά και των επόμενων ετών που κρατούν ψηλά το ρίσκο που συνδέεται με τη χώρα.
Η έκδοση αυτή δεν σηματοδοτεί κατ’ ανάγκη την αποκατάσταση ομαλής και βιώσιμης πρόσβασης στις αγορές κάτι που προϋποθέτει άλλες πολιτικές από αυτές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής για να βγούμε από αυτο το αδιέξοδο. Μόνη λύση η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής».

Σχετική είδηση: Ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 5ετές ομόλογο-Στο 3,6% η απόδοσή του

http://bit.ly/2JXh8SE