Αναταραχή επικρατεί στη Βενεζουέλα μετά την απόφαση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας, με στόχο τη διενέργεια εκλογών. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τον αναγνωρίζουν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και ζήτησαν από τον Μαδούρο να παραιτηθεί. Νεκροί πολίτες στις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της χώρας, τα τελευταία 24ωρα. Σε διάλογο για να αποφευχθεί μια καταστροφή καλεί ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Έκκληση ΟΗΕ για διάλογο
«Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες Τετάρτη μεταβατικός «πρόεδρος», αψηφώντας τον Μαδούρο και δημιουργώντας κλίμα πολύ μεγάλης έντασης στη χώρα, αλλά και διεθνείς διπλωματικές τριβές.
«Κυρίαρχες κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τι θέλουν», όταν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποιος εκ των δύο είναι ο νόμιμος πρόεδρος, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις δηλώσεις που έκανε από το Νταβός.
Ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τις ανθρώπινες απώλειες στις ταραχές στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις με την αστυνομία αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους στη χώρα. Σύμφωνα με ΜΚΟ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε δεκατέσσερις.
Στο πλευρό του Μαδούρο ο υπουργός Άμυνας
Καθώς στήνονται οι άξονες των συμμαχιών, κρίσιμος είναι ο ρόλος του στρατού της Βενεζουέλας, καθώς η χώρα οδεύει σε αχαρτογράφητα νερά, βυθισμένη στην οικονομική κατάρρευση. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως τάσσεται στο πλευρό του Μαδούρο, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν και ανώτατοι αξιωματικοί.
Αμέσως μετά την αυτόανακήρυξη του Γκουαϊδό στην προεδρία, οι ΗΠΑ τον αναγνώρισαν ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, κάλεσαν τον Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και προειδοποίησαν ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, αν ασκήσει βία στους αντιπάλους του.
Ακολούθησε ο Καναδάς και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Κολομβία.
Εκείνη την ώρα, ο Μαδούρο, αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση, απευθυνόταν στους οπαδούς του, καταγγέλλοντας πραξικόπημα με την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο πλευρό του, μεταξύ άλλων, η Τουρκία και η Ρωσία, η οποία προειδοποιεί για αιματοχυσία και κατά μιας αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης. Δεν διευκρίνισε αν ο Μαδούρο ζήτησε στρατιωτική βοήθεια και πως θα αντιδράσει αν αυτό γίνει.
Έκκληση απεύθυνε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς όλες τις χώρες να ταχθούν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να αναγνωρίσει ρητά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό ηγέτη της χώρας και απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.
«Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Ερωτηθείσα επανειλημμένως από δημοσιογράφους γιατί η Ένωση δεν έφθασε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, η εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στις εξελίξεις επί του εδάφους στη Βενεζουέλα… υποστηρίζουμε την Εθνοσυνέλευση, θα επιθυμούσαμε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, δήλωσε αξιωματούχος, μετά τη δήλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος χαιρέτισε το θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία αλλά απέφυγε να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως οι «εκλογές» είναι «η μοναδική» «δυνατή» λύση για την έξοδο από την κρίση στη Βενεζουέλα.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα.
«Ο λαός της Βενεζουέλας είναι θαρραλέα δεσμευμένος σε ένα μέλλον για τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «Αυτό απαιτεί μια πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο εδώ»
Η Βρετανία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως ηγέτη της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.
«Σε σχέση με τις ΗΠΑ, νομίζουμε πως είναι εντελώς απαράδεκτο για τη Βενεζουέλα να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις. Η επίλυση της κρίσης αυτής βρίσκεται στην εργασία για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και διπλωματικής επίλυσης και όχι στις απελάσεις», πρόσθεσε.
«Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.
Η Τεχεράνη ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο Γασεμί.
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υποστηρίζει τις προσπάθειες της χώρας αυτής να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της.
Η Κίνα έχει δανείσει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βενεζουέλα μέσω συμφωνιών «πετρέλαιο έναντι δανείου» την τελευταία δεκαετία, εξασφαλίζοντας την προμήθεια ενέργειας για την γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία της.
Ωστόσο η χρηματοδότηση στέρεψε, καθώς η οικονομία της Βενεζουέλας άρχισε να παίρνει την κατιούσα το 2015, υπό την πίεση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Σχετική είδηση: Βενεζουέλα: Έκρυθμη κατάσταση, επεισόδια και νεκροί (video)
Πηγές: ΕΡΤ1, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://bit.ly/2JXh8SE