Η Τ.Μει παρουσιάζει τις προτάσεις για το Brexit-Μυστήριο η διαπραγμάτευση Δουβλίνου-Λονδίνου

0
Η Τ.Μει παρουσιάζει τις προτάσεις  για το Brexit-Μυστήριο η διαπραγμάτευση Δουβλίνου-Λονδίνου

Παραμένει ασαφές για τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας  το πώς οι ενδεχόμενες συνομιλίες ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία με σκοπό την επίλυση του ζητήματος του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός καταθέτει σήμερα  τα σχέδιά της για το Brexit. Προηγήθηκε η απόρριψη της συμφωνίας που είχε κλείσει με τις Βρυξέλλες από τη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στη διαδικασία. Με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης της 29ης Μαρτίου.

Ο Μάας δήλωσε στο ZDF ότι  «Πρέπει να διαπραγματευθούμε, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία αποχώρησης με τη Βρετανία. Είναι λίγο μυστηριώδες για μένα το τι θέλει η βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με το Δουβλίνο, το τι είδους συμφωνία θέλει να κλείσει», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πάντως, η όποια συμφωνία «δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση σε αυτό που συμφωνήθηκε με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή», συμπλήρωσε και υπογράμμισε με νόημα ότι θεωρεί «πολύ δύσκολο» να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Eεξηγώντας ότι θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη των 27 μελών κρατών.

 Δεύτερο δημοψήφισμα ή πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ προτείνουν οι Εργατικοί.  Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σχολίασε, εξ άλλου, ότι ακόμη κι αν η ΕΕ απομακρυνόταν από το backstop κι εγκατέλειπε τη θέση της ιρλανδικής κυβέρνησης,  ακόμη κι αυτό δεν θα διέσωζε τη συμφωνία».Χαρακτήρισε  μάλιστα άσκοπες τις όποιες ενδεχόμενες παραχωρήσεις των Βρυξελλών έναντι του Λονδίνου

Η εφημερίδα Sunday Times έγραψε ότι η Μέι θέλει να κλείσει μια διμερή συμφωνία με την Ιρλανδία, ώστε να βγει από τη μέση η αμφιλεγόμενη συμφωνία για τον μηχανισμό ασφαλείας που η ΕΕ επιμένει πως πρέπει να υπάρχει ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

http://bit.ly/2JXh8SE