Πειραματική εμφυτεύσιμη συσκευή καταπολεμά την ακράτεια και τη συχνοουρία

0
Πειραματική εμφυτεύσιμη συσκευή καταπολεμά την ακράτεια και τη συχνοουρία

Μια μικρού μεγέθους εμφυτεύσιμη συσκευή, που καταστέλλει την επιθυμία για ούρηση, μπορεί –μελλοντικά- να βοηθήσει τους ανθρώπους με ακράτεια και συχνοουρία.

Το βιο-οπτοηλεκτρονικό εμφύτευμα δημιουργήθηκε από νευροεπιστήμονες και μηχανικούς στις ΗΠΑ και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε αρουραίους, δίνοντας ελπίδες για τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων που καταπολεμούν την ακράτεια και τη συχνουρία, ενώ μπορεί επίσης να καταστήσει λιγότερο αναγκαία τη χρήση εμφυτευμάτων ηλεκτρικής διέγερσης.

Η μαλακή και εύκαμπτη συσκευή εισάγεται στον οργανισμό χωρίς χειρουργική επέμβαση, μέσω καθετήρα διαμέσου της ουρήθρας. Τυλίγεται σαν ζώνη γύρω από την ουροδόχο κύστη ανιχνεύοντας τυχόν υπερδιέγερσή της.

Με τη χρήση πράσινου φωτός από μικροσκοπικά βιοδιασπώμενα LEDs και την τεχνική της οπτογενετικής, η συσκευή καταστέλλει την τάση για ούρηση. Προκειμένου να αντιδράσει η κύστη στο φως έχουν εισαχθεί σε αυτήν –μέσω ενός αβλαβούς ιού- πρωτεΐνες (οψίνες) που προσαρτώνται στα νευρικά κύτταρα και τα κάνουν φωτοευαίσθητα.

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον-Σεντ Λούις, Ιλινόις και Northwestern-Σικάγο πιστεύουν ότι, με περαιτέρω δοκιμές, προσαρμογές και βελτιώσεις, η συσκευή τους θα έχει αποτέλεσμα όχι μόνο στα πειραματόζωα αλλά και στους ανθρώπους.

Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, τα σοβαρά προβλήματα της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζονται τόσο με τη χρήση φαρμάκων, αλλά και με τη χρήση εμφυτεύσιμων συσκευών  οι οποίες διεγείρουν ηλεκτρικά το νεύρο που ελέγχει την κύστη. Οι εν λόγω συσκευές μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακράτειας και της συχνοουρίας, ωστόσο μπορεί να έχουν παρενέργειες, καθώς είναι δυνατό να διαταράξουν τη λειτουργία των νεύρων σε γειτονικά όργανα.

Χάρη στη νέα συσκευή των Αμερικάνων επιστημόνων, όχι μόνο αποφεύγονται οι παρενέργειες, αλλά οι γιατροί μπορούν να ενημερώνονται τακτικά για την κατάσταση της ουροδόχου κύστης του ασθενούς, με τη χρήση ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας Bluetooth, μέσω της οποίας στέλνονται σήματα σε μια εξωτερική φορητή συσκευή.

Η νέα τεχνολογία λειτουργεί ως εξής: Όταν η κύστη αδειάζει πολύ συχνά, η εξωτερική συσκευή στέλνει ασύρματα την εντολή στο εμφύτευμα να ενεργοποιήσει την εκπομπή φωτός πάνω στους νευρώνες της κύστης, προκειμένου να καταστείλει την υπερδραστηριότητά της. Η συσκευή ενεργοποιείται μόνο όταν εντοπίζει πρόβλημα, ενώ τα μικρο-LED φώτα παραμένουν σβηστά όταν η συμπεριφορά της κύστης είναι φυσιολογική.

Προτού δοκιμάσουν την καινοτομία τους στους ανθρώπους, οι επιστήμονες έχουν σκοπό να ελέγξουν την αποτελεσματικότητά του εμφυτεύματός τους χρησιμοποιώντας το σε ζώα μεγαλύτερα από τους αρουραίους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η συσκευή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλου είδους θεραπείες, όπως π.χ. για την αντιμετώπιση χρόνιων πόνων ή για την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες διατηρούν κάποιες αμφιβολίες ως προς το ζήτημα της χρήσης ιών ως «μέσων» για την εισαγωγή των φωτοευαίσθητων πρωτεϊνών οψινών στον οργανισμό, εφόσον δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το αν και κατά πόσο αυτή η πρακτική είναι πράγματι ασφαλής σε βάθος χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: AP /Andre Penner

 

http://bit.ly/2JXh8SE