ΗΠΑ: Ηλεκτρονικό χάπι βοηθά στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών

0
2018 203
2018 203

Το πρώτο ηλεκτρονικό χάπι -το οποίο μετά την κατάποση και ενώ βρίσκεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να «ελεγχθεί» από ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω Bluetooth- δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Το ηλεκτρονικό χάπι μπορεί να χρησιμεύσει στη διάγνωση ασθενειών μέσα στον οργανισμό. Οι πληροφορίες αναφορικά με την υγεία ενός ανθρώπου μεταδίδονται ασύρματα, από το χάπι στο κινητό τηλέφωνο. Ακόμα, το «έξυπνο» χάπι μπορεί να μεταφέρει φάρμακα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος με την «καθοδήγηση» του γιατρού ή του ασθενή, ο οποίος ελέγχει την κάψουλα χρησιμοποιώντας ένα smartphone.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που απαιτείται η χορήγηση φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλεργίες, λοιμώξεις και άλλες διαταραχές, είναι δυνατό να διαγνωστούν από το ηλεκτρονικό χάπι και στη συνέχεια, με την απελευθέρωση κάποιου φαρμάκου (π.χ. αντιβιοτικού, αντισταμινικού κ.α) το οποίο μεταφέρεται μέσα στην κάψουλα, ο ασθενής να λάβει την απαραίτητη αγωγή.

Η ηλεκτρονική κάψουλα (που περιέχει τμήματα από μαλακά και σκληρά πολυμερή υλικά, μέσα στα οποία είναι δυνατό να αποθηκευτούν φάρμακα) παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και παραμένει στο στομάχι για τουλάχιστον ένα μήνα (προτού διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια και αποβληθεί μέσω της πεπτικής οδού).

Το «έξυπνο» χάπι περιέχει επίσης, αισθητήρες που συνεχώς παρακολουθούν το γαστρικό περιβάλλον, τη θερμοκρασία του σώματος κλπ. Οι αισθητήρες αποστέλλουν άμεσα και ασύρματα τα στοιχεία στο κινητό τηλέφωνο. Η σύνδεση περιορισμένης εμβέλειας μέσω Bluetooth (και όχι Wi-Fi) έγινε σκόπιμα, ώστε να υπάρξει αυξημένη κυβερνο-ασφάλεια της συσκευής στο χώρο του χρήστη και να αποτρέπεται κάθε πιθανότητα υποκλοπής του σήματος με τις ιατρικές πληροφορίες για κάθε ασθενή.

Η συσκευή τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μικρή μπαταρία, αλλά ήδη διερευνώνται εναλλακτικές πηγές για την τροφοδοσία της, όπως μια μικροσκοπική εξωτερική κεραία ή ακόμη και τα οξέα του στομάχου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ επισημαίνουν ότι η κάψουλα είναι δυνατό να «επικοινωνεί» ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές, τις οποίες ο ασθενής φέρει επάνω του ή έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν.

Η ηλεκτρονική κάψουλα έχει, προς το παρόν, δοκιμασθεί σε χοίρους. Σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές της σε ανθρώπους. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια εταιρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας από τους ερευνητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

http://bit.ly/2JXh8SE